Лукашенко щял да се обърне към Путин с искане да върне на Беларус ядрените оръжия

На фона на референдума вчера в Беларус се състояха много антивоенни протести

Александър Лукашенко
Александър Лукашенко Източник: ИАНЕД

Над 65 процента от гражданите на Беларус одобриха на референдум внасянето на промени и допълнения в конституцията на страната. Това съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК) на страната, предадоха световните агенции.

 

За внасянето на изменения и допълнения в конституцията на Беларус гласуваха 4 440 813 души или 65,16 процента от гражданите, употребили правото си на глас. Против са гласували 10,07 процента, каза председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) на страната Игор Карпенко.

 

78,63 процента от беларуските граждани са участвали в гласуването на референдума. Украйна съобщи, че изстреляни от Беларус ракети са поразили летище в Житомир Една от промените в конституцията предвижда възможност за разполагане на ядрени оръжия на територията на Беларус, посочва Ройтерс.

 

Западът вече обяви, че няма да признае резултатите от референдума, отбелязва агенцията. На фона на референдума вчера в Беларус се състояха много антивоенни протести. В няколко града протестиращите скандираха "не на войната", колите огласиха с клаксони улиците и хората оставяха букети в цветовете на украинския флаг.

 

Най-малко 290 души са били задържани, обявиха правозащитници. Беларуският президент Александър Лукашенко, който говори вчера пред избирателна секция, заяви, че може да помоли Русия да върне ядрени оръжия в Беларус.

 

"Ако Вие - Западът, прехвърляте ядрено оръжие в Полша или Литва, към нашите граници, тогава аз ще се обърна към (руския президент) Путин с искане да върне ядрените оръжия, които аз предадох без никакви условия, каза Лукашенко.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени