Лукашенко: В случай на заплаха, руски войски могат да бъдат разположени в Беларус

В същото време той повтори, че няма абсолютно никаква нужда от това днес

Александър Лукашенко
Александър Лукашенко Източник: Pixabay

Въоръжените сили на Руската федерация могат да бъдат разположени в Беларус в случай на заплаха за сигурността на Съюзната държава, но засега няма такава нужда. Това заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко на среща с представители на местните власти, цитиран от TACC.

 

"Ако е необходимо за сигурността на Съюзната държава, която изграждаме, за сигурността на Беларус и Русия може да се разположат тук всички въоръжени сили с всички видове оръжия, те ще бъдат разположени тук незабавно. Сега няма нужда от това, имаме доста силни, обединени, компактни въоръжени сили", каза Лукашенко, цитиран от агенция БелТА.

 

Беларуският лидер заяви, че самата Беларус в подходящия момент може бързо да "постави под оръжие" 500 хиляди, без да броим "териториалните" (войски на териториалната отбрана на Беларус), "и това вече е сила." "Ако не е достатъчно, всички въоръжени сили на Руската федерация ще бъдат въведени тук.<...> Ако е необходимо, няма да се колебаем", подчерта Лукашенко.

 

В същото време той повтори, че "няма абсолютно никаква нужда от това днес. В острия период през август миналата година, когато някой се колебаеше, някой ни предаде, някой се криеше, на някои им кипеше в мозъка, аз не вкарах въоръжени сили нито от Русия, нито от Украйна, нито от други държави. Ние сами се справихме с този проблем. Това е моята позиция", обобщи белоруският лидер.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени