Льо Пен обеща да извади Франция от интегрираното командване на НАТО, ако бъде избрана за президент

Сегашният френски президент Еманюел Макрон е по-вероятно да спечели втори мандат с 52,5% от гласовете

Еманюел Макрон и Марин Льо Пен
Еманюел Макрон и Марин Льо Пен Източник: Pixabay

Кандидатката за президент на Франция Марин льо Пен заяви днес по време на пресконференция, че ще изведе Франция от интегрираното командване на НАТО, ако спечели президентските избори.

 

"Ако бъде избрана за президент, ще напусна интегрираното командване на НАТО, но няма да се откажа от член 5 относно взаимната защита между членовете на Атлантическия алианс", заяви Льо Пен, добавяйки, че отказва да се подчини "на американски протекторат".

 

Льо Пен подчерта, че не иска френските войски да не са "нито под интегрирано командване на НАТО, нито под бъдещо европейско командване". Марин льо Пен също така заяви, че след като войната Русия-Украйна приключи, тя ще предложи по-тесни връзки между НАТО и Русия.

 

Тя каза още, че не иска Франция да напусне Европейския съюз и добави, че ще спазва Парижкото споразумение за изменението на климата, ако бъде избрана за президент.

 

Вторият тур на изборите във Франция ще се проведе на 24 април, като последните проучвания показват, че сегашният френски президент Еманюел Макрон е по-вероятно да спечели втори мандат с 52,5% от гласовете, информира БТА.

Още от "Светът"

Зеленски: Терористичната държава иска да повтори екологичната катастрофа в Херсонска област

Данни на "Укренерго" показват, че днес в три области на Украйна (Днепропетровска, Запорожка и Кировоградска) е имало извънредно спиране на електрозахранването заради руските удари

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени