МААЕ: Физическата целокупност на АЕЦ "Запорожие" е била нарушена

МААЕ е сега тук, в този обект и няма да мръдне оттук, ние ще останем тук, заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси

Рафаел Гроси
Рафаел Гроси Източник: Sputnik

Bизическата целокупност на украинската ядрена централа "Запорожие", окупирана от руски военни, е била нарушена, заяви днес генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, след като инспектира обекта, предаде Франс прес.

 

"Физическата целокупност на централата е била нарушена на няколко пъти. Това е нещо, което не може да продължи да се случва", заяви той пред журналисти при завръщането си от централата, която е под контрола на руснаците, в контролирана от Киев територия. Гроси заяви още, че част от членовете на мисията на МААЕ, която той ръководи сега, ще останат в централата до неделя или понеделник.

 

"Има една група, която ще бъде там до неделя или понеделник, за да продължи оценката на ситуацията в централата, чийто терен бе обстрелван на няколко пъти, което породи опасения от ядрена катастрофа", каза още Гроси.

 

Шефът на МААЕ добави, че агенцията смята да установи постоянно присъствие в централата и след изтичането на този период, допълват Ройтерс и Франс прес. "МААЕ е сега тук, в този обект и няма да мръдне оттук, ние ще останем тук", добави Гроси.

 

"Ще имаме продължително присъствие тук в централата, което ще се упражнява от някои от моите експерти", каза той. Гроси поясни, че тези експерти ще предоставят безпристрастна, неутрална технически звучаща оценка на случилото се на място.

 

"Бях притеснен, притеснен съм все още и ще продължа да се притеснявам за централата, докато ситуацията не се постабилизира, докато не стане по-предвидима", заяви още той. Гроси пристигна в централата малко по-рано през деня от град Запорожие, на около 120 километра от нея. Той заяви, че е видял много неща през четирите или пет часа, прекарани на място в централата.

 

"Можахме да посетим целия обект. Бях в блоковете с реакторите, видях системата за действия при спешни ситуации и други помещения, контролните зали", заяви Гроси и похвали украинския персонал на централата, който продължава да работи в нея от окупирането ѝ през март от руската армия.

 

"Разбира се те са в една трудна ситуация, но степента на техния професионализъм е невероятна", подчерта Гроси. Той добави, че по време на пътуването към централата и прекосяването на фронтовата линия се е чула ожесточена стрелба.

 

"Имаше моменти, в които стрелбата бе очевидна, от артилерия, картечници, миномети два или три пъти", каза Гроси и допълни, че целият екип е бил много обезпокоен.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени