МААЕ: Русия отказва достъп до покривите на ядрените реактори в Запорожие

Организацията настоява за достъп до блокове 3 и 4, където, според украинските военни, са били заложени "взривни устройства"

Запорожка АЕЦ
Запорожка АЕЦ Източник: Telegram

Москва продължава да отказва достъп на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) до покривите на реакторите в атомната електроцентрала Запорожие в Украйна, съобщи наблюдателният орган в четвъртък, предава Ройтерс.

 

На 4 юли Русия и Украйна се обвиниха взаимно в заговор за организиране на терористична атака срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа, където Международната агенция за атомна енергия многократно предупреди за потенциална катастрофа от близки военни сблъсъци.

 

Екип на МААЕ се опита да провери обвиненията, но засега не е забелязал никакви тежки военни оборудвания, експлозиви или мини. Организацията настоява за достъп до покривите на реакторните сгради и части от турбинните зали, особено на блокове 3 и 4, където, според украинските военни, са били заложени "взривни устройства".

 

"Експертите на (МААЕ) извършиха допълнителни инспекции и обиколки в украинската Запорожка атомна електроцентрала през последната седмица - досега без да са забелязали никакво тежко военно оборудване, експлозиви или мини - но те все още очакват достъп до покривите на реакторните сгради", се казва в изявление на МААЕ в четвъртък, първото за Украйна от седмица.

 

В изявлението от четвъртък се казва, че инспекторите на МААЕ са посетили различни зони на реакторни блокове 1-4 този месец. "Докато експертите на МААЕ видяха транспортни камиони в турбинните зали на блокове 1, 2 и 4, нямаше видими индикации за експлозиви или мини", казаха от агенцията.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени