Македонска телевизия показа поверителен документ за разрешаване на спора между България и РСМ

Документът признава българския произход на македонците, но предвижда и "македонски контекст" на историята

Част от секретният документ
Част от секретният документ Източник: Труд

Има нов нонпейпър за разрешаване на спора между властите в България и РСеверна Македония. Това съобщи албанско езичната телевизия Клан, която публикува и две страници от този документ на английски, за който твърди, че "са запознати двете страни и Брюксел", предаде БГНЕС.

 

Според информацията "България ще получи гаранции за укрепване на сегашната концепция за национална държава и ще се признае историческият контекст за българския произход на нейните граждани без изключение и по този начин България ще се освободи от травмата, че чрез малцинствените права може да се застраши нейната дългосрочна стабилност и сигурност".

 

Нонпейпърът предвижда българите да бъдат вписани в Конституцията на РСМ, а организациите на българите да получат специална защита от страна на властите в Скопие. "По този начин българите ще могат да популяризират и изучават собствения аспект на историческите събития и това ще им бъде гарантирано с конституцията", пише още в документа.

 

В същото време обаче "мнозинството от славянския народ, което счита себе си за македонско и разчита на историческия контекст за уникалност на македонския народ, ще съхрани собствен аспект и наратив за тази обща история".

 

"На практика това ще означава, че има една фактическа истина, произлязла от емпирична научна дейност, на която ще се позволи двоен аспект на определяне на националния контекст и значение за две национални идентичности и тази двойна система ще се прилага в образователната система, с двойно обяснение на контекста на историческите събития, включвайки и македонския, и българския наратив", се казва още в информацията на ТВ Клан.

 

Въпросът за езика и използването на краткото наименование на страната (на Република Северна Македония, бел.ред.) ще се решава съгласно последните предложения на председателството на ЕС, които на практика са приети и от двете страни.

 

Властите в Скопие отказаха да отговорят директно дали наистина съществува подобен документ. От правителството заявиха, че за тях "единственото официално предложение за разрешаване на спора е последното португалско предложение, което е приемливо за всички страни".

 

От кабинета на президента на РСМ Стево Пендаровски съобщиха от своя страна, че "от София не е изпратен подобен документ и че от месеци не се водят никакви преговори". Оттам уточниха, че "позицията на президента Пендаровски по отношение на идентичността и езика на македонския народ е ясна и тя е непроменена - за тях не са водени и няма да бъдат водени преговори".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени