Македонският премиер Димитър Ковачевски подаде оставка

Оставката си днес трябва да депозира и председателят на парламента Талат Джафери

Димитър Ковачевски
Димитър Ковачевски Източник: Libertas.mk

Димитър Ковачевски внесе оставката си като премиер, а с това и оставката на цялото правителство, в деловодството на парламента на Северна Македония. Пред журналистите, които очакваха този акт, Ковачевски изрази задоволството си от работата на своето правителство и увереност, че след изборите на 8 май отново той ще бъде премиер и че същото европейски ориентирано парламентарно мнозинство ще доведе страната до членство в ЕС.

 

"Талат Джафери е опитен политик, той ще стане премиер на техническото правителство. С опита си като председател на парламента аз поех тази функция от съвсем различна позиция - управление на корпорации, така че стилът на работа на техническото правителство ще бъде различен, но държавата ще задържи своя стратегически курс на западна ориентация", каза Ковачевски.

 

Оставката си днес трябва да депозира и председателят на парламента Талат Джафери, с което започва и процедурата по избор на техническо правителство, което да подготви предстоящите в Северна Македония избори. Двете оставки ще бъдат констатирани на заседание на парламента утре, на което трябва да бъде избран и нов председател на парламента.

 

В събота, след като получи от президента на страната Стево Пендаровски мандат за съставяне на техническо правителство, Джафери трябва да внесе в парламента състава и програмата му, а гласуването за кабинета ще бъде в неделя.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени