Македонският вицепремиер: Има задължение и България да не се намесва във вътрешните работи на Северна Македония

Политиците не могат да казват на историците какво да правят и какво да  не правят, добави Никола Димитров

Никола Димитров
Никола Димитров Източник: Narodenglas
В Споразумението с България разпоредбата за ненамеса във вътрешните работи е реципрочна. В този смисъл съществува нашето задължение да не се месим в българските вътрешни работи, но има и задължение България да не се меси във вътрешните македонски работи, каза в интервю за RFE вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония (РСМ) Никола Димитров, цитиран от скопския телевизионен канал "ТВ 21".
 
"Много е важно да знаем, ако намерим разбиране, предвид датата на изборите, както президентски, така и парламентарни в България, дали служебното правителство може да даде зелена светлина, да приеме рамката за преговори и да проведе първата междуправителствена конференция, това е от решаващо значение. Второ, за нас македонският език в преговорната рамка е изключително важен въпрос, формулировката за македонския език по отношение на факта, че страната трябва да преведе всичко, целия корпус от европейското законодателство на македонски и да има достатъчен брой преводачи, за да се пише (на македонски), както на всички останали европейски езици," каза Димитров.
 
Тези точки, според Димитров, са контекстът на прилагането на Споразумението за приятелство с България, но общият пакет трябва да включва началото на преговорите, което означава приемане на рамката за преговори, провеждането на първата междуправителствена конференция.
 
"Това, което споменах, е изключително важно за нас, македонският език, македонската идентичност, което е абсолютно наша работа, въпрос на македонския народ. За нас също е много важно процесът на присъединяване да донесе европеизация - дали ще продължим напред към ЕС, ще отворим клъстери, ще изпълним критериите и т.н., зависи от реформите у нас. Не, този процес не може да зависи от неща, които по никакъв начин не са в нашата компетентност, например работата на Историко-образователната комисия. "Ако напредъкът ни в ЕС зависи от историците, тогава този процес е много трудно да се нарече европеизация", каза Димитров.
 
По отношение на работата на Комисията по исторически и образователни въпроси Димитров казва, че това, което могат да направят правителствата, е да създадат положителен климат за безпроблемната работа на историците, но политиците не могат да казват на историците какво да правят и какво да  не правят.
 
Запитан за плана 5 + 1, обсъждан на срещата на върха в Бърдо край Кран, Словения, Димитров каза, че е от решаващо значение дали техническото правителство в България може да изпълни дадено решение, ако се намери такова.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени