Макрон и Байдън потвърдиха стратегическото си сътрудничество

Байдън призна, че САЩ не са се държали по най-добрия начин спрямо Франция, действали са тромаво

Джо Байдън и Еманюел Макрон
Джо Байдън и Еманюел Макрон Източник: АП
Съединените щати смятат Франция за един от основните си съюзници; Вашингтон и Париж могат да работят заедно във всички региони на земното кълбо. Това каза президентът на САЩ Джо Байдън в петък на среща в Рим с френския президент Еманюел Макрон. Думите му бяха излъчени от американските новинарски канали, предава агенция TACC, цитирана от "Фокус".
 
"Нямаме по-стар, по-лоялен, по-достоен съюзник от Франция. Тя беше с нас от самото начало...Няма място в света, където да не можем да работим заедно и да си сътрудничим. Франция е ценена навсякъде", каза той.
 
Ръководителят на американската администрация подчерта, че "Франция е изключително, изключително уважаван партньор" на Съединените щати, една от ключовите световни сили. Съединените щати и Франция споделят "едни и същи ценности", каза Байдън.
 
Срещата между президентите на Франция и Съединените щати - Еманюел Макрон и Джо Байдън позволи на двете държави да започнат възстановяване на доверието помежду си след срива, настъпил след подписването на стратегическото споразумение AUKUS . Това е заключението на Вашингтон и Париж след първата лична среща на двамата държавници, след като преди няколко месеца Съединените щати, Великобритания и Австралия подписаха пакт за сигурност, който на практика лиши Франция от милиарди долари.
 
Байдън призна, че САЩ не са се държали по най-добрия начин спрямо Франция, действа ли са тромаво при формирането на ново партньорство за сигурност AUKUS с Австралия и Великобритания. "Мисля, че това, което направихме, беше, да използвам израза на английски, тромаво. Беше направено без изящество. Останах с впечатлението, че някои действия са били предприети (от американски служители, бел.ред.) но те не са били предприети", заяви Байдън, имайки предвид ходовете на Вашингтон за създаване на алианса AUKUS. Тези действия, които пряко засягаха интересите на Франция, бяха предприети без предварителна координация с Париж и доведоха до остра криза в двустранните отношения.
 
Ръководителят на Белия дом беше помолен да обясни какво точно е имал предвид, когато спомена стъпките, които не са предприети от американското правителство. Джо Байдън заяви, че това, което са направили, е било грубо. "Бях останал с впечатлението, че Франция е била информирана много преди да бъде постигната сделката", отговори Байдън.
 
Той изрази увереност, че историята на отношенията между САЩ и Франция няма да позволи "разбиването на това", тоест на съюза между Вашингтон и Париж. Светът се намира в повратна точка, "фигурите на (шахматната) дъска се движат, това се случва на всеки 50-75 години", казва Байдън. В тази връзка той увери, че САЩ искат да застанат на една страна с Франция на фона на настоящата трансформация на системата на международните отношения.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени