Макрон и Льо Пен са пред провал на местните избори във Франция

Партията на Макрон е изложена на риск да не достигне 10%, необходими за участие във втория тур през следващия уикенд

Еманюел Макрон и Марин Льо Пен
Еманюел Макрон и Марин Льо Пен Източник: Pixabay
Рекорден срив на избирателната активност беляза първия тур на френските регионални избори, който се проведе въпреки пандемията и ограниченията. Традиционните партии видимо надделяват над крайните, според първите резултати, съобщават френски информационни агенции. Според социологическата агенция "Елаб" са гласували едва 31,5 на сто от избирателите, като мнозина са предпочели да се възползват от топлия слънчев ден.
 
Партията на Макрон е изложена на риск да не достигне 10%, необходими за участие във втория тур през следващия уикенд. Един от депутатите му, Орор Берге, заяви, че това е "шамар в лицето".
 
Противно на някои прогнози крайната десница засега води само в един район. "Национален сбор" на Марин Льо Пен излиза начело в региона Прованс-Алп-Лазурен бряг, където получи 33 на сто от гласовете, предаде Ройтерс.
 
Вотът е донесъл успех за редица ключови фигури от републиканската десница. Така е в столичния район Ил дьо Франс, както и в северния район О дьо Франс - там кандидатът републиканец Ксавие Бертран излезе далеч пред съперника си от партията на президентското мнозинство.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени