Макрон каза на съвместен брифинг със Си Цзинпин, че Китай е поел ангажимент да не продава оръжия на Русия

Си призова в Париж страната му да не бъде "опетнявана" по въпроса за Украйна

Еманюел Макрон и Си Цзинпин
Еманюел Макрон и Си Цзинпин Източник: AFP

Еманюел Макрон заяви днес, че Китай е поел ангажимент "да се въздържа от продажба на оръжия" и от "всякаква помощ за Москва". Той заяви това на общ брифинг за медиите в Париж с президента Си Цзинпин, предаде АФП, цитирана от БТА. "Приветстваме ангажиментите, поети от китайските власти, да се въздържат от продажба на каквито и да било оръжия или оказване на помощ на Москва и да контролират стриктно износа на стоки с двойна употреба", които биха могли да се използват за военни цели.

 

Си призова в Париж страната му да не бъде "опетнявана" по въпроса за Украйна, където по думите му Пекин играе "положителна роля" за намирането на мирно решение на войната. АФП отбелязва, че на брифинга не са били разрешени журналистически въпроси.

 

Западът, начело със Съединените щати, редовно критикува Китай по въпроса за Украйна. Макар да призовава за зачитане на териториалната цялост на всички държави - включително Украйна - той никога не е осъждал публично Русия.

 

Освен това Пекин укрепи дипломатическите и икономическите си отношения с Москва след началото на руската офанзива в Украйна през февруари 2022 година. Държавният департамент на САЩ обяви нова вълна от санкции в началото на май, по-специално срещу китайски компании, които според него оказват подкрепа на руската инвазия.

Още от "Светът"

Китайски учени са разработили изкуствен интелект, способен да имитира поведението на различни военни командири

Изкуственият интелект е бил разработен от специалисти от Националния университет по отбрана към Народноосвободителната армия на Китай

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени