Макрон определи избиването на алжирци в Париж през 1961 година като непростими престъпления

Според историци загиналите са най-малко няколко десетки, докато по официални данни жертвите са само три

Еманюел Макрон
Еманюел Макрон Източник: Yahoo
Френският президент Еманюел Макрон определи днес като "непростими престъпления за Републиката" избиването на алжирски демонстранти на 17 октомври 1961 година в Париж, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 
На церемония в парижкото предградие Коломб по случай 60-годишнината от събитията държавният глава "призна фактите: извършените през тази нощ престъпления под ръководството на Морис Папон (префект на Париж, бел.ред.) са непростими за Републиката", се казва в комюнике на Елисейския дворец.
 
Съобщението беше разпространено веднага след церемонията край брега на река Сена, близо до моста, по който преди 60 години тръгнаха алжирските демонстранти от съседния бедняшки квартал в Нантер по призива на френското подразделение на националистическото движение Фронт за национално освобождение.
 
За първи път френски президент посещава мястото на масовото избиване на алжирци, където според историци загиналите са най-малко няколко десетки, докато по официални данни жертвите са само три.
 
Еманюел Макрон запази минута мълчание и положи букет на брега на Сена. Използвайки понятието "престъпления", той отиде по-далеч от признанието на неговия предшественик Франсоа Оланд, който през 2012 година обяви събитията за "кървава репресия".
 
"Франция гледа трезво на цялата си история и признава ясно установените отговорности. Тя дължи това най-вече и преди всичко на самата себе си, на всички онези, които бяха наранени духом и телом от войната в Алжир и съпътстващите я престъпления, дело на всяка от страните", се казва в комюникето.
 
Еманюел Макрон, който е първият френски президент, роден след приключилата през 1962 година война в Алжир, разговаря на място с близки на жертвите, някои от които плачеха.
 
Вчера в друго комюнике на Елисейския дворец, в което се обясняваше защо за паметната церемония е избрано именно това място, беше посочено, че там е стреляно с истински куршуми, а после от Сена са вадени тела на жертви. Тази трагедия, според документа, дълго време е била премълчавана, отричана и прикривана.
 
На 17 октомври 1961 година при демонстрация в Париж срещу забраната за алжирците да излизат от домовете си след 20.30 часа е била извършена брутална, жестока и кървава репресия срещу тях, се казва в комюникето на френското президентство.
 
Близо 12 000 алжирци са били арестувани и прехвърлени към транзитни центрове на стадиона в Кубертен, в Спортната палата и на други места. Освен множеството ранени, десетки други са били убити, а телата им хвърлени в Сена. Много семейства никога не са открили тленните останки на своите близки, изчезнали през онази нощ, припомня френското президентство.

Още от "Светът"

Тръмп не може да внесе пълната гаранция за плащането на 454 милиона долара глоби по делото за измама, казаха негови адво

При липсата на пълна гаранция за глобата, жалбата, подадена от Доналд Тръмп през февруари пред друг съд, няма да има отлагателно действие

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени