Макрон остава без абсолютно мнозинство в парламента

Крайнодясната партия на Марин льо Пен вероятно ще спечели около 100 места в Националното събрание, което би било най-добрият ѝ резултат досега

Еманюел Макрон
Еманюел Макрон Източник: EPA

Президентът на Франция Еманюел Макрон вероятно ще загуби абсолютното си мнозинство в Националното събрание и контрола върху програмата си за реформи, показват първите прогнози на четирима социолози, цитирани от световните информационни агенции. Партията на Макрон "Възраждане" ще получи най-много места в парламента, сочат проучванията.

 

На второ място е левият блок Nupes, оглавен от твърдия ляв ветеран Жан-Люк Меланшон. Отделни прогнози на социологическата организация Ifop, OpinionWay, Elabe и Ipsos показват, че алиансът на Макрон печели 200-260 места, а Nupes - 149-200. Левицата не успява да спечели мнозинство, но е лишила алиансът на Макрон от неговото, като се превръща в най-големия опозиционен блок във френския парламент.

 

Крайнодясната партия на Марин льо Пен вероятно ще спечели около 100 места в Националното събрание, което би било най-добрият ѝ резултат досега.

Прагът за абсолютно мнозинство е 289 места в долната камара, а прогнозите на социолозите са, че тази граница няма да бъде достигната от Макрон и съюзниците му. Това ще предизвика период на политическа несигурност, който ще изисква известна степен на споделяне на властта между партиите – нещо, което не се е случвало от десетилетия, и преговори с останалите партии за всяка отделна законодателна промяна. Вариант пред "Възраждане" е също така да търси съюз с Les Republicains.

 

Има реален риск и от политическа парализа и повторни избори. Рашида Дати от консервативната партия Les Republicains определя очакваните резултати от вота като "горчив провал" за президента и допълва, че той трябва да посочи нов премиер.


"Арогантността на Еманюел Макрон, презрението му към французите... го направиха президент на малцинството", коментира Джордан Барела от крайнодясната Национална партия на Марин льо Пен. От лагера на Макрон Габриел Атал коментира пред телевизия TF1: "Никой не е спечелил". Говорителят на правителството Оливия Грегоар посочва, че резултатите са разочароващи, но отбелязва, че алиансът все още е най-голямата група в парламента.

 

Според различни екзитполове бившият председател на Националното събрание Ришар Феран е загубил мястото си в парламента. Министърът на здравеопазването Брижит Бургиньон също не е преизбрана. Способността на френския президент да осъществява реформи оттук нататък ще зависи от умението му да обедини умерените депутати извън своя алианс отдясно и отляво зад законодателната си програма.

 

Еманюел Макрон стана през април първият френски президент от две десетилетия, който спечели втори мандат. Той управлява обаче дълбоко разделена страна, където подкрепата за популистките партии отдясно и отляво расте.

 

Алиансът Nupes на Меланшон проведе кампания, в която призова за замразяване на цените на основните стоки, понижаване на възрастта за пенсиониране и въвеждане на забрана компаниите, които плащат дивиденти, да уволняват работници. Меленшон също призовава за неподчинение спрямо Европейския съюз.

 

Политическите съюзници на Макрон определят Меланшон като "зловещ агитатор", който ще съсипе Франция, и се присмиват на икономическата му програма, която според тях е "претрупана с клишета от съветската епоха".

Още от "Светът"

Ще поискаме да бъде свикано заседание на Съвета НАТО-Украйна, заяви Володимир Зеленски

Зеленски изказа благодарност конкретно към германския канцлер Олаф Шолц за усилията, лидерството и правилната международна комуникация, които той е показал при посещението си в Пекин

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени