Макрон заяви в разговор с Раиси, че преговорите за ядрената сделка с Иран трябва да бъдат ускорени

В преговорите Ислямската република доказа желанието си и сериозността си да постигне споразумение, като насрещната страна следва да отмени санкциите срещу Техеран, се казва в изявление на иранското президентство

Френският президент Еманюел Макрон и иранският му колега Ебрахим Раиси
Френският президент Еманюел Макрон и иранският му колега Ебрахим Раиси Източник: Yandex

Френският президент Еманюел Макрон заяви вчера в телефонен разговор с иранския президент Ебрахим Раиси, че преговорите за ядрената сделка с Иран трябва да бъдат ускорени, предаде Франс прес, като се позова на съобщение от днес на Елисейския дворец.

 

"По въпроса с ядреното споразумение от 2015 г. президентът на републиката изрази за пореден път убеждението си, че дипломатическо решение е възможно и наложително. Той отбеляза, че едно евентуално споразумение трябва да включва ясни и достатъчни задължения за всички страни, за което Франция работи заедно с всички свои партньори", уточниха от френското президентство.

 

"Няколко месеца след възобновяването на преговорите във Виена той подчерта, че е необходимо те да бъдат ускорени, за да може да бъде постигнат резултат", се казва още в изявлението. В рамките на дългия телефонен разговор с Раиси Макрон изтъкна, че е необходимо Иран да покаже конструктивен подход и да се завърне изцяло към изпълнението на задълженията си.

 

"В преговорите Ислямската република доказа желанието си и сериозността си да постигне споразумение, като насрещната страна следва да отмени санкциите" срещу Техеран, се казва в изявление на иранското президентство.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени