Манфред Вебер: ГЕРБ показаха, че са единствената отговорна партия (ВИДЕО)

Шефът на ЕНП подкрепи Бойко Борисов

Манфред Вебер
Манфред Вебер

Председателят на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер изрази подкрепа за ГЕРБ и лидера на партията Бойко Борисов. ЕНП иска надежден партньор, какъвто в България е ГЕРБ и с когото могат да работят за Европа на следващото поколение. Това заяви председателят на Групата на ЕНП Манфред Вебер. Негово видеобръщение бе пуснато по време на дискусията "България след COVID-19", организирана онлайн от евродепутата от ГЕРБ-СДС Ева Майдел.

 

"ГЕРБ показаха, че са единствената отговорна партия, която може да предложи такова лидерство. Правителството на Бойко Борисов успя да запази работещата икономика през първата година на пандемията. За да преодолеем кризата в следващите месеци, е важно да приложим плана за възстановяване и устойчивост и други национални програми", каза той.

 

"Надявам се, че скоро България ще може да излезете от политическата криза и да има стабилно дясно - центристко правителството. Особено сега, когато трябва да фокусираме усилията и енергията си да се преборим с последиците от COVID, стабилността е по-важна от всякога. В момента на криза имаме нужда от силно политическо лидерство. ГЕРБ показва, че са единствената отговорна партия, която може да предложи такова лидерство", каза още Вебер.

 

Той изтъкна, че правителството на Бойко Борисов е успяло да запази работеща икономиката през първата година от пандемията. Напомни, че след изборите на 4 април ГЕРБ е била единствената партия готова да сформира правителство. По думите му са доказали, че към на българските граждани и бизнеса. Вебер изтъква, че да преодолеем икономическата криза трябва да се приложи бързо Плана за възстановяване и други национални програми.

 

Майдел пък обърна на свой ред засегна политическата обстановка у нас. По думите й най-правилният път е ГЕРБ да застане на правилната страна - на тази на демокрацията. Според нея ГЕРБ показва на хората, че може да предложи възможности за развитие. Според нея политическите заклинания звучат интересно и зрелищно в медиите, но те не са от полза на гражданите, които се интересуват от икономическото си развитие. "Трябва да предложим на гражданите ясна перспектива за възстановяване от кризата", убедена е Майдел.

 

В дискусията участие взеха Томислав Дончев и Деница Сачева от ГЕРБ. Сачева посочи, че близо 6 млрд. лв. са дадени за помощ на фирми и граждани по време на COVID кризата. Определи като безспорно постижение, че са имали изключително адекватна политика за запазване на работните места. Според нея освен да се помогне на българите да намерят работа по време на коронакризата, е имало и успешна кампания за преквалификация.  Поясни, че голяма част от средствата са били насочени към секторите туризъм, рестораньорство, хотелиерство и транспорт.

 

Тя определи като успешна мярката 80/20 за бизнеса. ГЕРБ смята, че от ползва е създаването на фондове за възможност за дигитализация, киберсигурност, електронна инфраструктура. Според Сачева пандемията е показала нуждата от модернизиране на формите за работа – начините, по които работодател-служител си взаимодействат. По думите й страната ни има нужда от модерна реформа на социалното подпомагане. По думите й системата предлага значителни мерки, но все още има много въпроси в обществото. Даде пример, че голяма част от семействата получават детски помощи, но те са с ниска себестойност. Добави, че ГЕРБ предвижда Кодекс за социална закрила.

 

Дончев пък разкритикува възхода на популизма, който по думите му давал прости и лесни отговори, без значение, че те са манипулативни и неадекватни. По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост Дончев посочи, че в момента служебният кабинет прави своя версия на документа, което е негово право и подчерта, че ще го коментира, когато е завършен. Освен България, своя план в ЕК не са внесли още Естония, Малта и редица други държави. Според него не е проблем това да стане с 2-3 месеца закъснение.

 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени