Маргаритис Схинас: Време е за разширяване на Шенген - не само с Хърватия, а и с Румъния и България

Схинас отбеляза, че София и Букурещ наскоро сами поискаха нова проверка за състоянието на границите и по неговите думи са я преминали блестящо

Маргаритис Схинас
Маргаритис Схинас Източник: ЕП

Време е за разширяване на Шенген - не само с Хърватия, а и с Румъния и България. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас пред Европейския парламент в дебат по повод приемането на Хърватия в пространството без гранични проверки, предаде БТА.


Днес евродепутатите се очаква да подкрепят призив Хърватия да бъде приета в Шенген, след като миналия месец отправиха същото настояване за България и Румъния.


Схинас отбеляза, че София и Букурещ наскоро сами поискаха нова проверка за състоянието на границите и по неговите думи са я преминали блестящо. Хърватия, Румъния и България направиха огромна крачка и спечелиха нашето доверие. Тези страни са в правото си да се присъединят, добави той.

 

 

Колкото повече отлагаме това решение, толкова повече гражданите може да се отдалечат от европейския проект. Време е ЕС да направи необходимото и просто да ги приветства с добре дошли в Шенген, призова Схинас.


Нидерландският премиер Марк Рюте, който на няколко пъти е налагал вето за приемането на България и Румъния, заяви през октомври в Букурещ, че "може да става дума за присъединяване към Шенген, когато всички условия са изпълнени".


Миналия месец нидерландските депутати приеха резолюция, в която се иска от правителството "да не предприема необратими стъпки" за присъединяването на Румъния и България към шенгенското пространство, докато не извърши "по-нататъшни разследвания на наблюдението на границите и намаляването на корупцията и организираната престъпност в двете страни".


Чешкото председателство възнамерява да постави въпроса на гласуване на заседание на Съвета на ЕС на 8 декември. За положително решение е необходимо единодушие.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени