Марин льо Пен нападна Русия, възхити се и подкрепи Украйна (ВИДЕО)

Думите на Льо Пен са крайно изненадващи, защото доскоро наричаше военнопрестъпника Путин свой "приятел" и подкрепяше руската анексия на Крим

Марин Льо Пен
Марин Льо Пен Източник: АФП

В изказване във вторник във френския парламент, един от най-проруските доскоро европейски политици - Марин льо Пен - заяви дословно следното:
"Нахлувайки в Украйна, РФ провокира война на прага на Европейския съюз и създаде най-драматичната за последните 20 години геополитическа криза. Задължени сме да изразим нашето уважение към украинската нация и да й окажем подкрепа". 

 

 

Думите на Льо Пен са крайно изненадващи, защото доскоро наричаше военнопрестъпника Путин свой "приятел", подкрепяше руската анексия на Крим, беше сред настоятелните разпространители на наративи на кремълската пропаганда. Нееднократно се изказваше за сваляне на санкциите срещу Русия, както и за излизане на Франция от НАТО.

 

Марин льо Пен често говореше за края на ЕС, а игнорирането на публичните прояви на украинският президент Володимир Зеленски беше сред основните й занимания. 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени