Мария Габриел: България е готова да домакинства среща на върха в рамките на процеса "Акаба"

Вицепремиерът отбеляза, че е обсъден и потенциалът за икономическо, търговско и инвестиционно сътрудничество с Йордания

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе на официално посещение в Хашемитско кралство Йордания по покана на заместник министър-председателя и министър на външните работи д-р Айман Ал-Сафади
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе на официално посещение в Хашемитско кралство Йордания по покана на заместник министър-председателя и министър на външните работи д-р Айман Ал-Сафади Източник: Пресцентър на МВнР

Моята страна е готова да домакинства среща на върха в рамките на процеса "Акаба". Това каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел на брифинг за медиите в Аман след срещата си със своя йордански колега - заместник министър-председателя и министър на външните работи Айман ас Сафади, цитирана от "24 часа".

 

Габриел е на официално работно посещение в Йордания. Процесът "Акаба" е поредица от международни срещи, иницииран през 2015 г. от краля на Йордания Абдула Втори, с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу тероризма, радикализацията и водещия към насилие екстремизъм.

 

През 2019 г., по време на визитата на тогавашния премиер Бойко Борисов в Аман, бе договорено с краля на Йордания Абдула Втори срещата на процеса през 2020 г. да бъде в София. Заради пандемията от КОВИД-19 провеждането на форума бе отложено. Ценим и подкрепяме инициативите на Йордания в областта на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната в борбата с тероризма и радикализацията, заяви Габриел.

 

Мария Габриел в Йордания
Мария Габриел в Йордания Източник: Пресцентър на МВнР

По време на дискусиите потвърдихме нашия ангажимент за по-нататъшно укрепване на политическия диалог и провеждане на следващия кръг от политически консултации тази година. Вицепремиерът и външен министър подчерта, че Йордания е важен партньор на България в региона на Близкия изток и посочи, че предстоящата 60-годишнина от установяване на дипломатическите отношения между двете страни през октомври е добър повод за стартиране на нови инициативи. Като основни послания от днешната среща Габриел открои задълбочаване на политическия диалог, идентифициране на стратегически области за засилено сътрудничество и координация на усилията.

 

Вицепремиерът отбеляза, че е обсъден и потенциалът за икономическо, търговско и инвестиционно сътрудничество. Смесената комисията за икономическо сътрудничество е важен механизъм за активизиране на нашето партньорство в различни области на икономиката. Готови сме да бъдем домакини на заседанието на Комисията тази година, посочи Габриел.

 

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе на официално посещение в Хашемитско кралство Йордания по покана на заместник министър-председателя и министър на външните работи д-р Айман Ал-Сафади.
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе на официално посещение в Хашемитско кралство Йордания по покана на заместник министър-председателя и министър на външните работи д-р Айман Ал-Сафади. Източник: Пресцентър на МВнР

Тя заяви, че е обсъдено и задълбочаването на сътрудничеството в сферата на информационните и комуникационни технологии на база на технологичното развитие в Йордания през последните години, както и стремежа на България да се утвърди като водеща дестинация за научни изследвания и иновации. Габриел посочи, че е обсъждано и сътрудничество в областта на туризма. Вашата история, култура и гостоприемство привличат погледите на целия свят, заяви Габриел.

 

По думите ѝ откриването на директен полет от София до Аман ще разшири тези възможности не само за българските, но и за йорданските туристи. Програмата за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата, подписана между нашите страни през юли миналата година, ни дава механизъм за ефективен международен образователен обмен и ние ще продължим да работим в тази област, заяви Габриел.

 

По думите ѝ обменът на студенти е най-добрият начин за засилване на контактите между хората, за по-доброто ни познаване. Помним времето, в което много йордански студенти завършваха университети в България. Те са най-големият мост между нашите страни и нашите култури, каза още Габриел. Всички искаме да видим достъпа на хуманитарна помощ до Газа, посочи тя и подчерта, че подкрепя решението за две държави.

 

България подкрепя решението, основано на принципа за две държави – Израел и Палестина. Обсъдихме беше хуманитарната криза, причинена заради конфликта в ивицата Газа. Потвърдихме позицията на кралството за незабавно прекратяване на огъня и също така обсъдихме хуманитарната криза, която се задълбочава и увеличава човешкото страдание на хората в Газа заради липсата на храна, гориво, вода, каза Сафади.

 

Той посочи, че според доклади на ООН в Газа има глад и затова и акцент на срещата са били и координирани усилия как да се предостави хуманитарна помощ там. Обсъдихме усилията, които Йордания полага в регионален и международен план, за да настоява за спиране на агресията и предоставяне на помощ, което да ни доведе до това да има независима палестинска държава със столица Източен Йерусалим по линията от 4 юни 1967 г.  като единствен начин за постигане на мир и сигурност в региона и стабилност в региона, коментира той.

 

По думите му с продължаването на конфликта ще нарастват напрежението и броят на жертвите. Той предупреди, че с продължаването на тази агресия на прага на Рамазан има опасност от ескалация на напрежението. Това, което се случва сега, е хуманитарно престъпление с всички аспекти. И ние работим с международната общност и искаме от нашите приятели от международната общност незабавно да предприемат действия за прекратяване и спиране на този конфликт, каза Сафади. Вицепремиерът открои, че Йордания се е доказала като регионален фактор за опазване на мира и България приветства усилията в тази посока.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени