Мария Габриел: Инициативата "Три морета" е от стратегическа важност за Европа и света

Дискусията е в рамките на 54-тото издание на Световния икономически форум в Давос, Швейцария

Панелната дискусия "Инициативата Три морета като двигател за европейския растеж"
Панелната дискусия "Инициативата Три морета като двигател за европейския растеж" Източник: Пресцентър на МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в панелната дискусия "Инициативата "Три морета" като двигател за европейския растеж" в рамките на 54-тото издание на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Участието е по покана на президента на Атлантическия съвет Фредерик Кемпе.

 

Панелната дискусия
Панелната дискусия "Инициативата Три морета като двигател за европейския растеж" Източник: Пресцентър на МВнР

Панелът е организиран от хъб "Три морета" и домакини са Полската банка за развитие (ПБР) и Европейския център на Атлантическия съвет. В дискусията с модератор Ян Бжежински се включиха управителят на Японската банка за международно сътрудничество Нобумицу Хаяши и специалният представител на президента на Република Полша за ИТМ Беата Дашинска-Музичка.

 

"Инициативата "Три морета" е стратегически важна. Инвестирайки в инфраструктура, енергийна сигурност и свързаност между страните и регионите, тя превръща предизвикателствата във възможности", заяви вицепремиерът.

 

Мария Габриел
Мария Габриел Източник: Пресцентър на МВнР

Мария Габриел наблегна на нуждата да бъдат изтъкнати силните страни на региона - хармонизирано законодателство, правна последователност и предвидимост, свободно движение на хора, услуги и стоки, динамичен пазар.

 

"От стратегическата важност към конкретика на проекти, даващи перспектива за бъдещето на региона - това е следващото ни предизвикателство. С таланти, партньорства и стратегически инвестиции в ключови проекти можем да отключим потенциала за развитие на региона", заяви вицепремиерът.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени