Мария Габриел в Париж: Силата и конкурентоспособността на Европа се основават на нейните таланти

Вицепремиерът бе избрана за патрон на випуск 2024 на престижния френски Национален институт за публична администрация

Вицепремиерът бе избрана за патрон на випуск 2024 на престижния френски Национален институт за публична администрация
Вицепремиерът бе избрана за патрон на випуск 2024 на престижния френски Национален институт за публична администрация Източник: Пресцентър на МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е на работно посещение в Париж, където изнесе лекция в престижния Национален институт за публична администрация, на чийто тазгодишен випуск бе избрана за патрон. Патрони на випуски през годините са били ключови в европейската политика личности, сред които Симон Вейл, Жак Делор, Валери Жискар д'Естен, Жан-Клод Юнкер, Херман ван Ромпой, Мишел Барние и др.

 

"За мен е чест да бъда патрон на випуск 2024 на програмата за напреднали европейски изследвания в престижния Френски институт за публична администрация. Това е признание, но и отговорност да отстояваме каузи като Европа на ценностите, Европа на бъдещето и Европа – дом на талантите. Избирането ми за патрон дава енергия да продължавам да работя за каузи, чрез които да изграждаме силна и приобщаваща Европа", заяви Мария Габриел.

 

Френският национален институт за публична администрация (INSP) е академична институция за първоначално и продължаващо обучение на френски висши ръководители и държавни служители. Институтът е създаден, за да продължи дейността на Френското национално училище по администрация (ENA), основано от Шарл дьо Гол през 1945г. Курсовете за обучение дават възможност на държавни служители от цял свят да развият уменията си в публичната администрация и да изучават актуални въпроси на публичната политика със студенти от цял свят. Във випуск 2024, на който Габриел е патрон, участват 46 студенти от 9 националности.

 

Лекция на Мария Габриел в Париж
Лекция на Мария Габриел в Париж Източник: Пресцентър на МВнР

Мария Габриел подчерта, че за да отговори на глобалните предизвикателства и да защити основните си интереси в един поляризиран и фрагментиран свят, Европейският съюз трябва да бъде единен. "Европейската интеграция е едно от най-важните средства за справяне с настоящите геополитически предизвикателства и предизвикателства пред сигурността".

 

В изказването си тя представи още предизвикателствата и амбициите на българската външна политика в динамично променящия се европейски и световен контекст. Вицепремиерът очерта усилията на България да се утвърди като ключов фактор за сигурността и стабилността в Югоизточна Европа, политиката на страната в подкрепа на Западните Балкани и нуждата от поставяне на сигурността на Черноморския регион високо в дневния ред на ЕС и НАТО. Вицепремиерът сподели акценти от работата по първата външнополитическа стратегия на България, подчерта стремежа на страната да се превърне в регионален иновационен хъб и стъпките за реализиране на инициативата "Бранд България". Във фокуса на дискусията бяха също така борбата с дезинформацията, енергийната сигурност и дебата за бъдещето на Европа.

 

"Силата и конкурентоспособността на Европа се основават и на нейните таланти. Благодаря на випуск 2024 за интересните въпроси и споделени идеи за бъдещето на Европа. Имаме нужда не само да очертаем предизвикателствата и проблемите, но и заедно да създаваме решения. Решения за укрепване на стабилността, сигурността и сътрудничеството в Европа и в световен мащаб", заключи Мария Габриел.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени