Мария Захарова предозирана: Обвини България за удължаването и ескалацията на конфликта в Украйна, хилядите цивилни жертви, разрушаването на гражданската инфраструктура и подкопаването на сигурността в Европа

Разглеждаме решението на Народното събрание на България за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна като поредната неприятелска атака срещу страната ни, добави тя

Мария Захарова
Мария Захарова Източник: МВнР на РФ

Русия разглежда решението на България да окаже военна помощ на Украйна като поредната неприятелска атака, която ще доведе до по-нататъшно влошаване на двустранните отношения. Това каза в сряда на брифинг официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

 

"Разглеждаме решението на Народното събрание на България за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна като поредната неприятелска атака срещу страната ни, която ще доведе до по-нататъшно влошаване на и без това плачевно състояние на двустранните отношения", каза тя.

 

Според Захарова сега отговорността за удължаването и ескалацията на конфликта в Украйна, хилядите цивилни жертви, разрушаването на гражданската инфраструктура и подкопаването на сигурността в Европа пада изцяло върху София. 

 

"Убедени сме, че българският законодател е запознат с фактите за незаконен трафик на оръжие, включително и от чужбина, на контролираните от Украйна територии и не може да не осъзнава заплахата от попадането им в ръцете на терористични групировки и бандитски формирования в множество горещи точки по света", подчерта тя. 

 

Припомняме, че на 3 ноември Народното събрание одобри с мнозинство гласове решение за предоставяне на оръжие на Украйна. За предоставянето на военна помощ гласуваха 175 депутати от пет политически асоциации. Против бяха 49 депутати, един се въздържа.

Още от "Светът"

Украйна и балтийските страни ще бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие заради участието на Сергей Лавров

Присъствието на Лавров поражда риск "от легитимиране на един агресор, каквато е Русия, като пълноправен член на нашата общност от свободни страни, се казва в тяхно съвместно изявление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени