Мария Захарова: Смяната на посланика в България не е свързана с изострената шпиономания

Тя нарече новия руски посланик в София Елеонора Митрофанова "блестящ дипломат, опитен преговарящ, многостранна личност"

Мария Захарова
Мария Захарова Източник: EPA

Изострянето на "шпиономанията" у редица държави няма никакво отношение към дейността на руските посланици, включително на досегашния в София Анатолий Макаров. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова на брифинг за медиите. Думите ѝ са разпространени и от руското посолство в София и са отговор на въпроса дали разкриването на шпиони в посолството означава, че Макаров се е провалил. Преди седмици руският президент Владимир Путин подписа указ, с който бившият шеф на Агенцията за чуждестранна помощ "Россотрудничество" Елеонора Митрофанова бе назначена за посланик и би трябвало да пристигне този месец.

Елеонора Митрофанова
Елеонора Митрофанова

"Ако у редица страни се е изострила шпиономанията, това няма никакво отношение към руските посланици", цитира посолството думите на Захарова, която противопоставя случаите на експулсиране на дипломати между западни държави "в рамките на приличието" с изгонването на руски дипломати, което се извършвало "с голям замах, публично, с изтичане на информацията в медиите, със скандалите по вестници". "Това са политически акции", добавя Захарова и заявява, че случилото се няма нищо общо с дейността на Макаров, "която беше ефикасна и добросъвестна".

Ето и самия постинг, който представлява впечатляваща амалгама от руско-български - недопустимо за официален текст на Фейсбук страницата на чуждестранно посолство. Обидно е към българите!


Постът на руското посолство в България по повод речта на Мария Захарова
Постът на руското посолство в България по повод речта на Мария Захарова

 

Още от "Светът"

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени