Марк Рюте: Русия няма думата по въпроса за членството на Украйна в НАТО

В рамките на посещението си Рюте вече се е срещнал с украинския президент Володимир Зеленски. Двамата проведоха съвместна пресконференция

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте
Генералният секретар на НАТО Марк Рюте Източник: NATO

"Русия няма нито думата, нито право на вето за влизането на Украйна в НАТО", заяви генералният секретар на алианса Марк Рюте, който пристигна на изненадващо посещение в Киев.

 

Володимир Зеленски и Марк Рюте
Володимир Зеленски и Марк Рюте Източник: NATO

Това е първата му визита като генерален секретар и става само два дни, след като пое поста от Йенс Столтенберг.

 

Марк Рюте и Володимир Зеленски в Киев
Марк Рюте и Володимир Зеленски в Киев Източник: NATO

В рамките на посещението си Рюте вече се е срещнал с украинския президент Володимир Зеленски. Те проведоха съвместна пресконференция с представители на медиите, на която ръководителят на Алианса благодари на украинския лидер за поканата.

 

Марк Рюте и Володимир Зеленски в Киев
Марк Рюте и Володимир Зеленски в Киев Източник: NATO

"Това е петото ми посещение в Украйна, откакто Русия започна пълномащабна инвазия през февруари 2022 г. Заедно посетихме Харков, Одеса и, разбира се, имахме много срещи тук в Киев", каза той.

 

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте
Генералният секретар на НАТО Марк Рюте Източник: NATO

"Украйна има пълното право да се защитава. Международното право е на нейна страна, но то не свършва на границата с Русия, която продължава да води агресивната война. А това означава, че унищожаването на самолети и оръжия преди използването им срещу украинската гражданска инфраструктура би спасило много животи", каза още Рюте.

 

Президентът припомни, че западните съюзници трябва да вдигнат забраната за използване на оръжия с голям обсег по територията на Русия. Според него без това разрешение Украйна няма да може да спре страната агресор.

 

"Когато унищожава позициите на нашите бойци, те трябва да спасят живота си, защото те са много по-важни от всякакви сгради. Това са нашите хора, това са гражданите на Украйна. И затова е много правилно те да се оттеглят и да могат да се запазят в името на държавата и в името на своята служба. Това са абсолютно правилните стъпки. Затова ние искаме толкова много падане на забраната, за да ни се даде възможност да спрем Русия с едни или други оръжейни системи", заяви Зеленски, цитиран от УНИАН. 

Още от "Светът"

Републиканката Лиз Чейни, участваща в предизборната кампания на Харис, каза че Тръмп "не е годен да ръководи" САЩ

Аз бях републиканка още преди Доналд Тръмп да започне да се пръска със спрей за тен, пошегува се Лиз, описвайки себе си като консерватор от типа на Роналд Рейгън

Прочетете повече прочетете повече

Украйна увеличава капацитета си за производство на боеприпаси 25 пъти спрямо 2022 г., ударно произвежда гаубици "Богдана

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски в реч при откриването на Международния форум на отбранителната индустрия в Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени