Масирана руска терористична атака над Киев, свалени са десетки ракети

Според местните власти в Киев няма жертви или щети

Ту-95МС с крилати ракети X-101
Ту-95МС с крилати ракети X-101 Източник: Pinimg.com

Руските терористи извършиха третата масирана ракетна атака срещу Украйна за последните четири дни. Това нападение е второто срещу Киев за това време.

 

 

"Противникът отново използва крилати ракети Х-101/Х-555/Х-55, изстрелвани от стратегически бомбардировачи Ту-95МС. Изстрелванията бяха извършени от района на Енгелс, Саратовска област. Тревогата за въздушно нападение в столицата продължи повече от 2 часа. Ракетите навлязоха във въздушното пространство на Киев на групи, от северно направление", заявиха от Киевската градска военна администрация.

 

 

Силите за противовъздушна отбрана и средства над Киев и в района на столицата са неутрализирали десетки руски ракети. Точният брой ще бъде обявен от ВВС на въоръжените сили на Украйна. Според местните власти в Киев няма жертви или щети. В горския район на Деснянски район е регистрирано падане на отломки. На място работи Спешна помощ.

 

Отломки паднаха и в квартал Шевченкивский на територията на парковата зона и на територията на жилищни сгради. Нанесени са щети по фасадата на многоетажна жилищна сграда, но до пожар не се е стигнало.

 

"Врагът продължава масирания ракетен терор на Украйна. Той не се отказва от целта си да унищожи Киев на всяка цена. Затова още веднъж се обръщам към народа на Киев - не пренебрегвайте сирените за въздушно нападение, грижете се за собствената си защита и защитата на близките си. Използвайте убежища. Благодарете на войниците от противовъздушната отбрана с добра дума и дарение за отличната им работа и спасените животи! Подкрепете отбранителните сили! Само заедно, сплотено, ще постигнем мир в Украйна след нашата победа", каза Сергей Попко, ръководител на КМВА.

 

По-късно командващият украинските ВВС Николай Олешчук съобщи, че украинските сили за противовъздушна отбрана са свалили 18 ракети и 25 дрона "Шахед", изстреляни от руснаците.

 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени