Масова ваксинация срещу коронавируса в Русия, в Европа Германия е първенец

Масова ваксинация срещу коронавируса започва в Русия от днес. Руснаците ще могат да си поставят безплатно една от двете регистрирани в страната ваксини - Спутник V и Епивакорона, предаде ТАСС

Ваксина за коронавирус
Ваксина за коронавирус Източник: Pixabay

За преминаване към масова ваксинация разпореди руският президент Владимир Путин миналата седмица. От 10 декември в Русия се извършваше мащабна ваксинация и ваксини получиха медици, учители, хора с хронични заболявания и др.

Според вицепремиерката Татяна Голикова, оглавяваща оперативния щаб за борба с коронавируса, до края на месеца в оборот ще постъпят около 2,1 милиона ваксини. Ръководителката на регулаторния орган за защита на потребителите Роспотребназдор Анна Попова пък заяви, че ваксинацията трябва да бъде организирана така, че колективен имунитет да се формира до началото на есенния епидемичен сезон. Според нея през първата година ваксинацията може да обхване 60 процента от населението на страната.

В Германия ваксинациите започна преди малко по-малко от две седмици. Приоритет се дава на хората над 80 години и здравните работници. Приложени са малко над 477 000 първи дози. Но някои от стотиците специално подготвени центрове за ваксинация все още не се използват и дори правителството призна, че просто няма достатъчно ваксини. Делът на Германия в поръчката на ЕС възлиза на 56 милиона дози. До момента са доставени 1,3 милиона дози и се смята, че до края на месеца ще последват още 2,68 милиона. Понастоящем Германия е поръчала допълнителни 30 милиона дози и след неотдавнашното европейско одобрение на ваксината Moderna, се очаква да започне и нейната доставка. Правителството се придържа към обещанието си, че програмата за ваксинация ще бъде завършена до края на лятото.

Обединеното кралство, което първо започна ваксинацията в ЕС, от днес разширява кампанията си в момент, в който в сила влиза карантина за всички пристигащи, за да се избегне внасяне на нови варианти на заразата, предаде Франс прес.
Досега в страната над 3,8 души са получили първа доза от ваксините срещу коронавируса. Кампанията беше насочена към хората над 80 години, обитателите на старчески домове и персонала в тях, както и към здравните работници на първа линия. От днес в обхвата на кампанията попадат и хората над 70 години и изключително уязвимите хора. Правителството си е поставило за цел до средата на февруари да бъдат ваксинирани 15 милиона души. Според британския премиер Борис Джонсън на минута се поставят по 140 ваксини в страната. Според здравния министър Мат Ханкок половината от над 80-годишните вече са ваксинирани. За да може да бъдат ваксинирани повече хора, правителството реши интервалът между двете дози от ваксините да е до 12 седмици.

Усилията за масова ваксинация в Чехия започнаха на 27 декември, когато министър-председателят Андрей Бабиш стана първият човек в страната, получил своята доза. Страната е получила 30 000 дози от ваксината Pfizer. Досега тя е успяла да стигне за ваксинацията на 19 918 души.

Франция се хвалеше с голям, ефективен държавен апарат, но се изложи заради бавния старт на програмата за ваксинация срещу COVID. След първата седмица, когато съседна Германия е имунизирала около 250 000 души, Франция е била едва 530. До 9 януари цифрата се е увеличила до 45 500. Тя все още е толкова малка, че е статистически безсмислена.

В първата фаза на ваксинационната кампания в Белгия трябва да се ваксинират до 200 000 жители на домове за възрастни хора. Това трябва да се случи до края на този месец или началото на февруари. Здравните специалисти ще бъдат ваксинирани след това, а целта бе цялото население да бъде имунизирано до края на септември.


Източник: ТАСС и AFP

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени