Матео Салвини: Италианската десница застава зад кандидатурата на Силвио Берлускони за президент

Гласуването за президент на Италия ще започне на 24 януари в италианския парламент

Силвио Берлускони
Силвио Берлускони Източник: ЕНП

Лидерът на италианската крайна десница Лига Матео Салвини заяви, че бившият италиански премиер Силвио Берлускони е единственият кандидат на десноцентристите за президент на Италия, предаде АНСА, цитирана от БТА. "Десноцентристите застават единодушно и с убеждение зад Силвио Берлускони в качеството му на кандидат за президент", каза Салвини.

 

Утре италианските десноцентристи ще имат своя среща на върха, на която ще обсъждат общата кандидатура за президентския пост. Срещата ще е в 13,30 ч. във Вила Гранде в Рим, която е римската резиденция на Берлускони. Тя ще започне след погребението на председателя на Европейския парламент, италианеца Давид Сасоли, починал по-рано през седмицата.

 

Гласуването за президент на Италия ще започне на 24 януари в италианския парламент. Гласуват депутатите, сенаторите и представители на италианските области.

 

Засега най-често споменавано име за приемник на досегашния президент Серджо Матарела е това на премиера Марио Драги. Осемдесетгодишният Матарела не веднъж е отклонявал предложенията да се кандидатира за втори мандат.

 

А Берлускони не веднъж е намеквал, че иска да приключи политическата си кариера като държавен глава на Италия. Мандатът на италианския президент е седем години. Марио Драги намекна за желание да стане президент на Италия

 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени