Меката зима е отменяла инвазията на Русия в Украйна досега

Но този сценарий в момента се счита за значително по-малко вероятен

Руски войски
Руски войски Източник: Instagram

Меката зима е отменила инвазията на Русия в Украйна, съобщи в. "Дейли мейл". Според американски официални лица страх, че танковете ще затънат в калта, е принудил руския президент Владимир Путин да отложи нахлуване към Киев. Около 100 хил. руски войници, танкове и бронетранспортьори са разположени на границата между двете страни от няколко седмици.

 

Почвата там обикновено е замръзнала през зимата, което е благоприятно за придвижване на тежките превозни средства. Тази година обаче период на високи температури разтопи леда и създаде кално блато. Необичайно леките климатични условия накараха Кремъл да преразгледа военните си възможности, твърдят експерти метеоролози, съветващи президента на САЩ Джо Байдън.

 

Но този сценарий сега се счита за значително по-малко вероятен, казаха официални лица пред в. "Ню Йорк таймс". В опит да заобиколи проблемите, причинени от времето, Русия е разположила повече хеликоптери в региона, така че войските може по-бързо да бъдат изпратени в битка. Твърдението на американските метеоролози се появи, докато дипломати от всички засегнати страни продължават да търсят мирно разрешаване на спора.

 

Кремъл иска изтеглянето на западните войски от Украйна, балтийските държави и другите територии, принадлежали на СССР. Той също иска гаранции, че на Украйна няма да бъде разрешено да се присъедини към НАТО. Русия в момента е предприела прехвърляне на бойна техника към границата на Украйна и е възможно меката зима да не се окаже пречка.

Още от "Светът"

Фон дер Лайен обвини германската крайна десница в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия"

Председателката на ЕК изключи каквото и да било сътрудничество по европейски въпроси с групата, към която принадлежи АзГ - "Идентичност и демокрация", в която влиза и френската партия "Национален сбор"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени