Мелони призова Европа да не отслабва общата си подкрепа за Украйна, докато засвидетелства солидарност с Израел

В същото изказване италианският премиер заяви, че подкрепя създаването на военноморска мисия на ЕС, която да възпира незаконната миграция

Джорджа Мелони
Джорджа Мелони Източник: AP

Премиерът на Италия Джорджа Мелони съобщи, че 19 италиански граждани продължават все още да чакат да бъдат  изведени от ивицата Газа.

 

Мелони съобщи това по време на реч пред парламента на Италия във връзка с предстоящото й участие в срещата на върха на ЕС утре и в петък. По-рано през седмицата италианският външен министър Антонио Таяни съобщи, че в ивицата Газа остават блокирани общо 19 италианци, сред които жени и деца, припомня италианското издание "Оупън онлайн".

 

В речта си пред парламентаристите Мелони също така заяви, че Европа не трябва да отслабва общата си подкрепа за Украйна, докато засвидетелства солидарност с Израел след опустошителната атака на "Хамас" срещу еврейската държава, извършена на 7 октомври.

 

В същото изказване италианският премиер заяви, че подкрепя създаването на военноморска мисия на ЕС, която да патрулира покрай морските граници на блока с цел възпиране на незаконната миграция през Средиземно море от Северна Африка. "Италия ще подкрепи създаването на европейска военноморска мисия, в споразумение и сътрудничество с властите на северноафриканските държави", заяви Мелони.

 

Тя добави, че Италия иска ЕС да увеличи средствата на разположение за борбата с масовата незаконна миграция в бюджетната си рамка за периода 2021-2027 г.

 

Мелони призова ЕС и да започне да прилага споразумението с Тунис за възпиране на потеглянията на мигранти от северноафриканската страна към ЕС.


Източник: БТА

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени