Меркел: Допуснах грешка, отменяме локдауна по Великден

"Идеята за Великденски локдаун беше създадена с най-добри намерения", каза тя на брифинг за медиите

Ангела Меркел
Ангела Меркел Източник: ZDF

Канцлерът Ангела Меркел потвърди, че отменя плана за налагането на строги противоепидемични мерки по време на великденските празници около 4 април. Тя определи решението за ограниченията като "грешка", информира Ройтерс. Меркел обяви решението след свикване на кризисна среща с премиерите на 16-те провинции. Същата група договори неочакван план за налагане на блокада по Великден. Освен удължаване съществуващите мерки до 18 април, включително затваряне на културните и спортните места и местата за развлечение, Меркел и премиерите наредиха по-твърди мерки между 1 и 5 април.

 

Планът на властите предвиждаше по време на празниците всички магазини да бъдат затворени, а само тези, продаващи хранителни стоки, да могат да отворят в събота, 3 април. Освен това беше обявено ограничение за домашните събирания, които да включват не повече от 5 души от две домакинства.

"Идеята за Великденски локдаун беше създадена с най-добри намерения", каза тя на брифинг за медиите. По думите й планът е бил прибързан и не може да бъде изпълнен за толкова кратко време, съобщава Ройтерс. "Тази грешка е единствено моя", подчерта тя. "Шпигел" нарече мерките "скандални" и отбелязва, че правителството напълно обърка приоритетите и вместо това трябва да се фокусира върху подобряване на имунизационната кампания и стратегията за тестване.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени