Меркел: ЕС има геостратегически интерес към Западните Балкани

Във видеосрещата участва и българският служебен премиер Стефан Янев

Ангела Меркел
Ангела Меркел

Съществуват геостратегически причини Европейският съюз да има интерес от членството в организацията на Западните Балкани. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след срещата на върха на Берлинския процес, предаде bTV. Инициативата, която Германия започна преди седем години, цели да подпомогне процеса на европейска интеграция на шестте държави.

 

"Става въпрос за бъдещето на този регион. Искам още веднъж да подчертая, че не става въпрос за бъдещето само от перспективата на тези държави, а това е много стар интерес на ЕС да подтиква този процес, да съдейства за помирението и за сътрудничеството, за да бъдат преодолени различията", заяви Ангела Меркел. Германският канцлер подчерта конкретни постижения през последните години, но още има много предизвикателствата, които остават.

 

Меркел коментира и диалога между София и Скопие, като заяви, че все още има въпроси, които се обсъждат. Във видеосрещата участва и българският служебен премиер Стефан Янев, който заяви, че европейската перспектива продължава да бъде ключова за трансформацията на Западните Балкани. Миналата година София и Скопие заедно бяха домакини на Берлинския процес.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени