Меркел и Макрон призоваха за бдителност по отношение на новия вариант на вируса

Агресивният делта вариант на вируса много бързо може да промени нещата в лоша посока

Меркел и Макрон
Меркел и Макрон Източник: Shutterstock
Лидерите на Германия и Франция призоваха за бдителност, за да бъде предотвратено разпространението на вариант на коронавируса, накарал Великобритания тази седмица да отложи планираното смекчаване на противоепидемичните мерки в Англия, предаде БТА, позовавайки се на АП.
 
Канцлерът Ангела Меркел заяви пред репортери в Берлин, че макар и заболеваемостта в Германия сега е да е много ниска, "агресивният" делта вариант може да доведе до ново повишение на случаите на заразяване. "Не можем да се прeструваме, че короната е приключила", каза Меркел. "Дори в една такава топла лятна вечер да витае усещане, че всичко е приключило, от примера с Лисабон се вижда, че нещата много бързо могат да се променят", заяви тя. "Затова смятам, че трябва да бъдем внимателни, за да имаме лято с много свободи, но все още не всички свободи". 
 
На въпрос за пътуванията, свързани с футболния турнир Евро 2020, Меркел каза, че е било хубаво да се видят отново хиляди фенове по трибуните на скорошния мач Германия-Франция в Мюнхен. "Но когато виждам докрай пълни стадиони в други европейски страни, тогава съм скептична дали това е правилният отговор на сегашната ситуация", каза тя, визирайки Унгария, където властите позволиха срещите да се играят без ограничение за броя на зрителите. Меркел каза това преди работна вечеря с Еманюел Макрон, за пръв път от миналата година тя прие в Германия чуждестранен лидер.
 
Макрон заяви, че е важно да се запази бдителност относно новия вариант, и добави, че Европейският съюз ще обсъди на предстоящата си среща на върха начини как да хармонизира по-добре противоепидемичните ограничения за пътуванията - нещо, което блокът се мъчи да направи вече повече от година след началото на пандемията, отбелязва АП. Освен пандемията на срещата на върха на ЕС ще бъдат обсъдени и външнополитически въпроси като отношенията на съюза с Русия и Турция, както и бъдещето на общата политика в отбраната и сигурността.
 
 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени