Меркел и Щайнмайер ще участват в събитие по случай Деня на обединението на Германия

Днес се навършват 31 години от обединението на Германия

Франк-Валтер Щайнмайер и Ангела Меркел
Франк-Валтер Щайнмайер и Ангела Меркел Източник: АФП

Германската канцлерка Ангела Меркел и президентът Франк-Валтер Щайнмайер ще са сред висшите държавници, които ще отбележат 31-ата годишнина от обединението на Германия на церемония днес, предаде ДПА. Град Хале в провинция Саксония-Анхалт ще бъде домакин на главното събитие от тържествата по случай Деня на обединението тази година.

 

Днешната церемония ще увенчае продължила един месец програма от събития за отбелязване на годишнината на обединението на страната през 1991 г. и края на Студената война. Както и миналата година днешното събитие ще бъде с ограничен кръг от участници заради пандемията от коронавируса. Само 180 гости ще вземат участие в екуменическата служба в църквата "Санкт Паул", а 340 души са поканени на главната церемония в залата "Георг Фридрих Хандел".

 

Водещи политици като Олаф Шолц от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и Армин Лашет от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел също ще са сред присъстващите на събитието, което се провежда само седмица след парламентарните избори. Меркел ще изнесе една от последните си публични речи като канцлерка, отбелязва ДПА.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени