Меркел изрази подкрепа за Полша във връзка с кризата по границата с Беларус

ЕС трябва да бъде готов да наложи нови санкции на Русия, убедена е тя

Ангела Меркел
Ангела Меркел Източник: ZDF

Германската канцлерка Ангела Меркел увери Полша в подкрепата на своята страна във връзка с кризата по границата с Беларус, съобщи ДПА. "На едно мнение сме за природата на кризата, в която се намираме, и по отношение на начина за разрешаването й", подчерта Меркел на пресконференция след срещата си с полския премиер Матеуш Моравецки в Берлин. Освен това ЕС трябва да бъде готов да наложи нови санкции на Русия, ако ситуацията в и около Източна Украйна или по белоруско-полската граница ескалира, добави канцлерката, цитирана от Ройтерс.

 

Германската канцлерка, която се готви да напусне поста си следващия месец, защити решението си да разговаря по телефона с беларуския президент Александър Лукашенко, което Полша и други източноевропейски страни не одобряваха. Тя посочи, че контактите с беларуския лидер са били важни за гарантиране на хуманитарните нужди на хилядите бежанци, които лагеруваха на границата в студеното време.

 

Меркел увери Полша в "пълната солидарност" на Германия. Ако няма напредък в кризата, ще трябва да се обмислят допълнителни санкции срещу Лукашенко, добави тя. ЕС трябва да бъде единен по въпроси като използването на мигрантите за средство за натиск от страна на Беларус, както и за разполагането на руски войски до границата с Украйна.

 

"Всякаква бъдеща агресия срещу суверенитета на Украйна ще има висока цена", декларира германската канцлерка, но подчерта, че намаляването на напрежението винаги трябва да бъде предпочитаният вариант.

Моравецки подчерта, че Полша защитава външната граница на ЕС. По този начин "защитаваме и Германия от голяма бежанска вълна", отбеляза той. "Лукашенко се опита да подложи тази граница на изпитание", заяви полският премиер.

 

Полша, подкрепяна от Меркел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предприе дипломатически стъпки, за да гарантира, че страни от Близкия изток са спрели полетите, отвеждащи мигранти в Беларус.


По-късно Меркел разговаря по телефона с украинския президент Володимир Зеленски. Неговата канцелария съобщи, че той и Меркел са подчертали необходимостта от координиран отговор на "заплахи" от страна на Русия.

 

Както Русия, така и Украйна организираха военни учения тази седмица след продължително покачване на напрежението между Киев и Москва, припомня Ройтерс. В същото време хиляди мигранти от Близкия изток и други зони на конфликт са блокирани на източната граница на ЕС. Според Брюксел кризата е предизвикана от беларуския президент.

Още от "Светът"

Украйна и балтийските страни ще бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие заради участието на Сергей Лавров

Присъствието на Лавров поражда риск "от легитимиране на един агресор, каквато е Русия, като пълноправен член на нашата общност от свободни страни, се казва в тяхно съвместно изявление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени