Мерзостта на военнопрестъпника Сергей Лавров е безгранична - израелските бомбардировки срещу ивицата Газа били в нарушение на международното право! А геноцидът в Украйна?

Украйна и Западът изнесоха безброй доказателства, че самата Русия обстрелва и уби десетки хиляди цивилни в Украйна

Сергей Лавров
Сергей Лавров Източник: Пресслужба на МИД РФ

Руският външен министър и военнопрестъпник  Сергей Лавров каза, че израелските въздушни удари по ивицата Газа са в нарушение на международното право и могат да породят катастрофа, която да трае с десетилетия.

 

Лавров направи това изказване – един от най-критичните коментари на Москва по отношение на Израел до момента – в интервю за Беларуската телеграфна агенция, публикувано днес.

 

"Осъждаме тероризма, но категорично не сме съгласни, че на тероризма може да се отвръща с нарушаване на нормите на международното хуманитарно право, в това число чрез безразборно използване на сила срещу обекти, където се знае, че има цивилни, включително заложници", каза Лавров.

 

Украйна и Западът изнесоха безброй доказателства, че самата Русия обстрелва и уби десетки хиляди цивилни в Украйна.

 

По думите на руския външен министър е невъзможно да бъде унищожен "Хамас" – както се закани Израел – без да бъде унищожена Газа, заедно с по-голямата част от цивилното ѝ население.

 

"Ако Газа бъде унищожена и 2 милиона жители бъдат прогонени, както някои политици в Израел и в чужбина предлагат, това ще породи катастрофа за десетилетия напред, ако не и за столетия", подчерта Лавров.

 

"Необходимо е да се спре и да бъдат обявени хуманитарни програми за спасяване на подложеното на блокада население", добави той.

 

Здравните власти в управляваната от "Хамас" ивица Газа казаха вчера, че 7326 палестинци са били убити от началото на бомбардировките на Израел. Въздушните удари бяха нанесени в отговор на нападението на 7 октомври от бойци на "Хамас" на израелска земя, при което бяха убити 1400 души, предимно цивилни. "Хамас" взе и над 200 души за заложници.

 

Русия, която подкрепя идеята за незабавно спиране на огъня и уреждане на конфликта чрез обособяването на две отделни държави – израелска и палестинска – разгневи Израел, като покани делегация на "Хамас" в Москва – решение, което защити вчера.

 

"Хамас" каза, че опитва да установи местоположението на 8 заложници в Газа по молба на Русия. Лавров също така заяви, че Русия е в тесни контакти и с Израел.

Още от "Светът"

Подслушвателни устройства бяха открити в зала, отредена за заседание на полското правителство

Полша е разпределителен транспортен възел за военните доставки на Запада за Украйна по време на съпротивата на Киев срещу продължаващата трета година руска инвазия и съответно Варшава е с повишено внимание за всякакви признаци на шпионска дейност

Прочетете повече прочетете повече

"Хамас" каза, че е приел египетско-катарското предложение за спиране на огъня с Израел

Изявлението на палестинската групировка дойде часове след като Израел нареди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна офанзива на израелските сили срещу палестинския град

Прочетете повече прочетете повече

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени