Мейрхан Абдуманапов: Военните, които разстрелваха демонстрантите на централния площад в Алмати, са руснаци

Военните са били без опознавателни знаци, облечени изцяло в черно и са говорели само на руски

Руски десантчици
Руски десантчици Източник: Интернет

Военните, които разстрелваха демонстрантите на централния площад в Алмати, са руснаци, влезли в Казахстан като "миротворци", разказва активист на протестите пред изданието "Сибирь.Реалии". По думите на правозащитника Мейрхан Абдуманапов - един от неформалните лидери на протестиращите, военните са били без опознавателни знаци, облечени изцяло в черно и са говорели само на руски.

 

Той разказва хронологично какво се е случило на 6 януари. "От девет сутринта до шест и половина вечерта всичко беше спокойно. През деня в лагера (на протестиращите - б.р) започнаха да идват съобщения: "Разотивайте се. В града пристигна подкрепление: руски войски и части на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) - беларуски, армeнски и още някакви, те ще използват сила." - посочва активистът.

 

По думите на Абдуманапов, само на него с подобен съвет са се обадили петима души и всеки е твърдял, че информацията е "от достоверни източници": "Тази вечер или утре ще стрелят на месо." Протестиращите на Площада на републиката приели информацията "за осведомяване", но повечето от тях не повярвали. Някои активисти все пак се оттеглили заедно с хората, които водели със себе си.

 

"Когато се стъмни, в 18:30 или 18:40, на площада действително се появиха бронетранспортьори с картечници. Първо от източната, после и от западната страна. Започнаха да стрелят на месо. Хората се разпръснаха, видях, че някои паднаха." - разказва активистът. Той е лично е видял седем души, пронизани от куршуми: "Един ранен в ръката, друг в главата. Успяхме да изведем двама ранени, другите не.

 

Две момичета, съвсем млади, и един младеж вече не показваха признаци на живот. Още един възрастен, тежък, жив - опитах се да го вдигна, но не успях...". Абдуманапов подчертава, че военните, които разговаряли с протестиращите сутринта, се обръщали към тях на казахски, а тези, които пристигнали вечерта - само на руски. "Войниците се обръщаха само на руски, при това със заплашителен тон: "Освободете площада, ще разстрелваме."

 

Нито дума на казахски, от което се направихме извода, че това бяха руски войски. Както ни предупреждаваха през деня." - пояснява правозащитникът. След сблъсъците от последните дни От 2 януари Казахстан е обхванат от протестна вълна. Хората излязоха по улиците на градовете, за да изразят недоволството си от повишаването на цените на втечнения газ. Гражданите настояват за оставката на президента и правителството, настояват за борба с корупцията.

 

Властите въведоха извънредно положение. При разпръсването на протестиращите управляващите употребиха сила, довела до жертви. Вследствие на протестите правителството подаде оставка, която беше приета от президента Токаев. Той определи за временно изпълняващ премиерските функции Алихан Смаилов. Същевременно Нурсултан Назарбаев се оттегли като председател на Съвета за сигурност на Казахстан - постът беше поет от Токаев.

 

Официалните власти определят протестиращите като "терористи". През нощта срещу 5 януари президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, след разговор с президента на Русия Владимир Путин, заяви, че ще се обърне към страните от Организацията на Договора за колективна сигурност за помощ за "преодоляване на терористична заплаха" в страната. След това в Казахстан пристигнаха руски военни сили, водени от генерал Андрей Сердюков, който през 2014 г. организира военната операция по окупацията на Крим.

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени