Михаил Подоляк: Най-добрият "дипломат" в отношенията с Русия е оръжието

То е най-добрият преводач на език, който Москва разбира, убеден е съветникът на украинския президент

Михаил Подоляк
Михаил Подоляк Източник: Скрийншот видео кадър

"Имам парадоксално отношение към всичко, което се случва, то е малко необичайно, вероятно. Мисля, че за Русия, за руското общество е крайно важно Русия да загуби тази война - за да може цялата тази истерия, тази безумна пропаганда също да претърпи поражение. Тогава Русия ще успее (вероятно) да се обнови отвътре, може би ще постигне друг обществен консенсус, по който да живее". Това заявява в инетрвю за телевизия Current Time (издание на радио Свобода/Свободна Европа) съветникът на украинския президент Михаил Подоляк. 

 

"Вярвам, че поражението ѝ е ключова задача за световната общност по отношение на отношението към Руската федерация. Парадоксална мисъл? Тоест, ако искаме да спасим страна като Русия, да спасим обществото, да дадем на тази цивилизация възможност да се развива по-нататък, тогава да, вероятно е необходимо тя да загуби, да се преосмисли и вече да съществува в различен форма. Тоест вероятно тогава ще може да се интегрира повече в съвременната хуманистична цивилизация, хуманистичната общност, в която се намираме ние, например, Украйна", каза Подоляк.

 

Поражението на Руската федерация във войната, която води срещу Украйна, ще позволи на тази страна да преосмисли политиката си, да се обнови и да се промени. В своя профил в Twitter Подоляк е написал, че "оръжието е най-добрият дипломат и преводач на език, който Русия разбира". Запитан от журналистът от Current Time относно това негово мнение и водените в момента преговори и дали може да се стигне до мирен договор с Москва, Подоляк заявява:

 

"Кажете ми един инструмент, който може да ползвате, ако на улицата ви нападне престъпник, който разбира само от сила? Той не е интелектуалец, с него не можете да си говорите за литература, изкуство и т.н. Той се хвали с това, че може да постави на колене всекиго. Какъв инструмент освен сила бихте приложили срещу него? И ние ще го приложим. Русия заявява: "Гледайте, срещу нас воюва НАТО". Против тях не воюва НАТО, против тях воюва Украйна. Те говорят за някаква "спецоперация", а забравят, че нахлуха на чужда територия, убиват чужди граждани и на всичко отгоре заявяват, че "освобождават" нещо".

 

Той коментира и ситуацията около "Азовстал" в Мариупол, като отбеляза, че евакуацията е в ход и тече труден преговорен процес. "Руската страна се различава, за мое голямо съжаление, по това, че постоянно променя условията на преговорния процес. Ние взехме решение: докато тази трудна преговорна сесия, тази трудна преговорна евакуация определено приключи, да не коментираме подробно какво се случва", каза Подоляк.

 

Той обясни тази сдържаност с желание "за да не може никой да вложи думи в твърдение, което по-късно, по очевидни причини, ще предизвика странна реакция от Руската федерация".

 

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени