Михаил Подоляк: Невярна е информацията, че САЩ са поискали да спрем атаките срещу руските рафинерии

Съветникът на ръководителя на кабинета на президента подчерта, че след две години пълномащабна война никой няма право да диктува условията на тази война на Украйна

Михаил Подоляк
Михаил Подоляк Източник: Скрийншот видео кадър

Канцеларията на президента на Украйна нарече информацията на "Файненшъл таймс" за искането на САЩ да не нанасят удари по руските петролни рафинерии невярна. По този начин Михаил Подоляк, съветник на началника на кабинета на президента, коментира материала британското издание пред опозиционния телевизионен канал "Дожд", цитиран от УНИАН.

 

"Това е невярна информация. След две години пълномащабна война никой не се може да диктува на Украйна условията за водене на тази война", каза той. Подоляк отбеляза, че сега Руската федерация нанася удари по енергийната и гражданската инфраструктура на Украйна.. Той подчерта, че това е умишлена тактика, която геноцид срещу граждански лица.

 

"Що се отнася до ударите по петролните рафинерии, в рамките на международното право е абсолютно право на Украйна да лишава от ресурс руската армия, да унищожава инструментите за водене на война. Горивото е основен инструмент за провеждане на определени военни операции на територията на Украйна. Следователно Украйна ще унищожи цялата тази инфраструктура и военна инфраструктура, която позволява на руската армия да провежда определени операции на наша територия", каза Подоляк.

 

Според него в рамките на международното право Украйна, водейки отбранителна война, унищожава инфраструктурата на войната, в случая горивно-енергийния комплекс на Русия, който осигурява гориво за оборудването на окупационните сили.

 

"Дали това ще продължи? Безспорно. Ще се опита ли някоя държава да повлияе на Украйна? Мисля, че всякакви дискусии са възможни. Но едва ли мога да си представя, че след две години мащабна война някой ще каже: знаете ли, хайде да спрете да атакуваме", каза Подоляк.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени