Михаил Подоляк: В Москва се състоя Парад на убийците, не на победата

Руските терористи продължават да убиват украинци, докато Путин обвинява западните страни в "тероризъм", заяви съветникът на украинското правителство

Съветникът към украинското президентство Михаил Подоляк
Съветникът към украинското президентство Михаил Подоляк Източник: UA News

На Червения площад в Москва се състоя Парад на убийците и лицемерието. Това заяви съветникът на украинското президентство Михайло Подоляк, коментирайки поредните лъжи, изречени от Владимир Путин на 9 май.

 

"Лъжи, парад и... Путин със съучастници и наблюдатели на лицемерието... Преди да се събере за "парада на убийците", Русия изстреля през нощта 25 крилати ракети (15 от тях по Киев) по мирни украински градове. В злокобен опит за "освобождаване" на цивилни от живота, свободата и домовете им", написа Подоляк в Twitter.

 

 

Секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна Алексей Данилов заяви, че мъртвите руски окупатори, загинали без слава и чест в Украйна, могат да "маршируват" с часове на парада на Червения площад. Москва крие реалния брой на убитите руски войници в Украйна. По данни на Киев те са над 195 хиляди.

 

 

Руската терористична федерация продължава всекидневно да обстрелва жилищни сгради и цивилни в Украйна, включително в часовете преди провеждането на военния парад в Москва. Военнопрестъпникът Владимир Путин заяви в речта си, че Русия "се защитава срещу международния тероризъм", повтаряйки редовните си пропагандни клишета за мотивите на Русия да започне непредизвикана война срещу Украйна.

 

 

"Искаме да видим бъдеще на мир, свобода и стабилност. Всяка идеология на превъзходството е престъпна и смъртоносна. Западните елити сеят русофобия, агресивен национализъм, разрушават традиционните ценности, които правят човека човек. Те забравиха до какво са довели нацистките претенции за световно господство, забравиха кой освободи народите на Европа", каза диктаторът Путин на Червения площад.

 

Той не спомена нищо обаче за подялбата на Полша между национал-социалистическа Германия и СССР, с което се слага и начало на Втората световна война. В речта си Путин забрави да спомене и за военните престъпления, които неговата армия извършва всекидневно срещу мирни и невъоръжени украинци. Само часове преди парада Русия извърши масирана атака с крилати ракети срещу Украйна. Руските сили изстреляха 25 ракети срещу Украйна, съобщиха украинските военновъздушни сили.

 

От началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна има документирани доказателства за най-малко 84 000 военни престъпления, извършени от руските терористи. Включително убийството на 478 деца. Милиони граждани напуснаха домовете си заради войната на Путин.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени