Михаил Саакашвили прекрати гладната си стачка

Саакашвили припадна и загуби съзнание по време на среща с адвокати в четвъртък

Арестуване на Михаил Саакашвили
Арестуване на Михаил Саакашвили Източник: АП
Бившият грузински президент и лидер на опозицията Михаил Саакашвили прекрати 50-дневната си гладна стачка в събота, след като беше преместен във военна болница от затворническа клиника, предаде БГНЕС. Прозападният реформатор започна гладна стачка, след като беше хвърлен в затвора след завръщането си от изгнание в Украйна на 1 октомври, заявявайки, че арестът му е политически.
 
Саакашвили припадна и загуби съзнание по време на среща с адвокати в четвъртък. По-късно лекар в затворническата болница каза, че състоянието на бившия президент е стабилизирано. В петък грузинският министър на правосъдието Рати Брегадзе каза, че властите са готови да преместят Саакашвили във военната болница в Гори, но това изисква съгласието на пациента. По-късно депутатът Екатерина Херхеулидзе, след като посети политика в болницата, каза, че той не е против това решение.
 
Грузинските власти първоначално отхвърлиха медицинските препоръки, но министърът на правосъдието Рати Брегадзе каза в петък, че са готови да преместят Саакашвили във военна болница, "където здравето и сигурността му ще бъдат защитени от държавата".
 
В ранните часове на съботния ден Саакашвили "бе преместен от затворническа болница във военна клиника" в град Гори, на около 90 километра (55 мили) западно от столицата Тбилиси, каза пред АФП неговият адвокат Дито Сазаглишвили. 
 
 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени