Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Пълни слънчеви затъмнения може да бъдат наблюдавани на Земята на всеки между 11 до 18 месеца, но не и често в райони, където живеят толкова много хора

Слънчево затъмнение
Слънчево затъмнение Източник: Facebook

Милиони хора наблюдаваха пълното слънчево затъмнение над Северна Америка – от Мексико през САЩ до Канада. Явлението можеше да бъде наблюдавано от 15 американски щата. Луната скри изцяло Слънцето за максимум 4 минути и 29 секунди.

 

В района, където можеше да бъде наблюдавано астрономическото явление, живеят 44 милиона души. Още милиони хора дойдоха, за да видят редкия феномен. Пълни затъмнения се случват, когато Луната се окаже точно между Земята и Слънцето, временно блокирайки светлината от нашата звезда посред бял ден.

 

 

Слънцето е около 400 пъти по-голямо от Луната, но се намира 400 пъти по-далече, така че двете небесни тела изглеждат сходни по размер. Събитието стана видимо първо в Западно Мексико в 18:07 ч. по Гринуич (21:07 ч. българско време). След това траекторията премина през 15 американски щата – от Тексас до Мейн, преди пътят му да завърши в източната част на Канада. 

 

Пълни слънчеви затъмнения може да бъдат наблюдавани на Земята на всеки между 11 до 18 месеца, но не и често в райони, където живеят толкова много хора.

 

За последно в Съединените щати това астрономическо явление бе видимо през 2017 г., а следващият път, когато Луната ще закрие изцяло Слънцето за хората, живеещи от едното до другото крайбрежие на САЩ, ще бъде чак през 2045 г.

 

Последното пълно слънчево затъмнение можеше да се наблюдава от България през август 1999 г. А следващото, което ще може да се види от територията на нашата страна, ще е през 2081 г. Редкият феномен може да бъде наблюдаван през 2026 г. в Испания.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени