Министър Калин Стоянов имаше двустранни срещи в Брюксел с министрите на вътрешните работи на Австрия, Белгия, Румъния и Унгария

Министър Стоянов запозна австрийския си колега Герхард Карнер с предприетите от българска страна действия, довели до чувствителен спад на миграционния натиск

Калин Стоянов в Брюксел
Калин Стоянов в Брюксел Източник: Пресцентър на МВР

Министър Калин Стоянов проведе двустранни срещи с министрите на вътрешните работи на Австрия, Белгия, Румъния и Унгария, съобщиха от МВР. Срещите бяха в рамките на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Брюксел.

 

Министър Стоянов запозна австрийския си колега Герхард Карнер с предприетите от българска страна действия, довели до чувствителен спад на миграционния натиск - укрепване на капацитета на гранична полиция, както със служители, така и с техническо оборудване, поддържане на оперативен диалог с турската страна. Двамата министри потвърдиха желание за продължаване на конструктивен и ориентиран към резултати диалог, посочват от МВР.

 

По време на срещата с министъра на вътрешните работи на Белгия Анели Верлинден, настоящ председател на Съвета на ЕС, бяха обсъдени актуални въпроси, свързани с миграционната ситуация. Министър Стоянов благодари на белгийското председателство за подобряването на функционирането на Шенген, получи уверение и беше потвърдена подкрепата от страна на председателството за финализиране на интеграцията на България в Шенгенското пространство.

 

В хода на разговора с вътрешния министър на Румъния Каталин Предою отново бе изведена общата цел - да се работи в тясна координация за отпадане на контрола и по сухоземните граници на Шенген. Двете страни ще засилят сътрудничеството си в борбата с организираната престъпност.

 

Висока оценка в областта на вътрешните работи бе дадена и в разговора между министър Калин Стоянов и министъра на вътрешните работи на Унгария Шандор Пинтер. Бяха обсъдени мерките, които двете страни предприемат за ограничаване на нелегалната миграция и за противодействието на трафика на мигранти. Министър Пинтер потвърди, че финализирането на интеграцията на България и Румъния към Шенген е приоритет за предстоящото от юли тази година унгарско председателство на Съвета на ЕС.

 

По-рано днес ЕК съобщи, че предприема допълнителни действия с България и Румъния за управление на границите и миграцията, като се предвижда комисията да осигури за целта 85 милиона евро. 

 

В рамките на участието си в съвета, министър Стоянов подписа Стратегическа рамка за сътрудничество между ЕК, Агенциите на ЕС и България с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон. 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени