Министър-председателят на Естония подава оставка след корупционен скандал

Премиерът на Естония и лидер на Центристката партия Юри Ратас заяви в страницата си във Фейсбук, че подава оставка на фона на вихрещият се с негово участие корупционен скандал

Юри Ратас подава оставка
Юри Ратас подава оставка Източник: Facebook.com

"В политиката за разрешаването на трудни ситуация понякога се налага да се прави тежък избор. В създалата се ситуация, като изхождам от своите ценности, аз взех решение да подам оставка като министър-председател на република Естония, добави Ратас.
Той допълва, че е взел това решение след консултации с ръководството на оглавяваната от него Центристка партия и най-близките си колеги в правителството. 
Оставката идва в момент, когато в Естония се разрази корупционен скандал, свързан с премиера Юри Ратас, ген.секретар на Центристката партия Михаил Корб, съветника на министъра на финансите Керсти Крахт, бизнесмена Хилар Тедер и още двама души, които бяха привлечени като заподозряни в извършването на корупционно престъпление от държавния прокурор на Естония Таави Перн. Става дума за съмнения, свързани с даването на държавен кредит на една развойна фирма - Porto Franco. Според събраните от прокуратурата данни, Корб се е договорил с Тедер за това, в замяна на тази "услуга", ще дари на Центристката партия 1 млн.евро за местните избори в Естония, насрочени за 17 октомври 2021 г. 

Министър-председателят на Естония подава оставка след корупционен скандал
Министър-председателят на Естония подава оставка след корупционен скандал

Източник: Российская газета

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени