Министрите на отбраната от НАТО ще одобрят нов отбранителен план срещу евентуална атака на Русия по различни фронтове

Досега се приемаше, че Русия създава неудобства, но не е непосредствена заплаха, това вече е променено, смята Джейми Ший, бивш висш служител на НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг Източник: Twitter
Министрите на отбраната на НАТО ще се споразумеят за нов генерален отбранителен план в четвъртък, за да се защитят срещу всяка потенциална руска атака на няколко фронта, като отново потвърждават стремежа си да възпират Москва въпреки новия фокус на алианса върху Китай, заявиха дипломати и официални лица. Това  съобщава  в своя публикация Ройтерс. 
 
Стратегията, която е секретна, надхвърля съществуващите регионални планове за отбрана и има за цел да подготви Алианса за всяка едновременна атака в регионите на Балтийско и Черно море, вероятно включваща ядрени оръжия, хакване на компютърни мрежи или от космоса.
 
Официални лица и дипломати казват, че подобна атака не е неизбежна. Русия отрича всякакви военни намерения и казва, че НАТО рискува да дестабилизира Европа с подобни приготовления.
 
Но американски служители, дипломати от НАТО и бивши служители казват, че "Концепцията за сдържане и отбрана в евроатлантическото пространство" - и нейният стратегически план за изпълнение - е необходима, тъй като Русия разработва модерни оръжейни системи и разполага войски и оборудване все по-близо до съюзническите граници.
 
"При един такъв голям конфликт, ще се изискват действия в цялата зона на операциите", каза висш служител на правителството на САЩ. "Различни неща могат да се случат едновременно и това наистина изисква цялостно планиране", добави той.
 
През май Русия разположи около 100 000 войници на границата си с Украйна, което е най-голямото количество сили от анексирането на Крим през 2014 г., според западни представители. През септември Русия използва нови бойни роботи по време на големи военни учения с Беларус, които предизвикаха безпокойство сред балтийските съюзници на НАТО.
 
С модернизирането или заместването на съветските военни космически системи с цел потенциално нападение на сателити в орбита, разработването на технологии, базирани на изкуствен интелект, за да се нарушат съюзническите командни системи, Москва също разработва "супер оръжия".
 
Част от тях са демонстрирани след 2018 г. и включват ядрени хиперзвукови крилати ракети, които могат да избегнат системите за ранно предупреждение.
 
Пенсионираният американски генерал Бен Ходжис, бивш главнокомандващ на американските въоръжени сили в Европа от 2014 до 2017 г., каза пред Ройтерс, че се надява стратегическият план да доведе до по-голяма съгласуваност в колективната отбрана на НАТО, което означава повече ресурси за Черноморския регион.
 
"За мен това е по-вероятната точка на възпламеняване от балтийските държави", каза Ходжис, отчитайки съюзници като Великобритания и Франция със силно присъствие в Черно море и Турция, фокусирана повече върху конфликта в Сирия.
 
Джейми Ший, бивш висш служител на НАТО, сега анализатор в мозъчния тръст "Приятели на Европа" в Брюксел, каза, че планът може също да помогне за засилване на фокуса върху Русия в момент, когато САЩ, Великобритания и Франция разработват Индо-Тихоокеански стратегии.
 
Съюзниците се стремят да засилят присъствието си в Индо-Тихоокеанския регион и да противодействат на нарастващата военна мощ на Китай, като разполагат още кораби, за да поддържат отворени и сигурни морски те пътища.
 
"Досега се приемаше, че Русия създава неудобства, но не е непосредствена заплаха. Но вече руснаците правят някои тревожни неща, те правят учения с бойни роботи и хиперзвукови крилати ракети, които наистина могат да бъдат много разрушителни", каза Ший.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени