Министрите на отбраната от НАТО ще одобрят нов отбранителен план срещу евентуална атака на Русия по различни фронтове

Досега се приемаше, че Русия създава неудобства, но не е непосредствена заплаха, това вече е променено, смята Джейми Ший, бивш висш служител на НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг Източник: Twitter
Министрите на отбраната на НАТО ще се споразумеят за нов генерален отбранителен план в четвъртък, за да се защитят срещу всяка потенциална руска атака на няколко фронта, като отново потвърждават стремежа си да възпират Москва въпреки новия фокус на алианса върху Китай, заявиха дипломати и официални лица. Това  съобщава  в своя публикация Ройтерс. 
 
Стратегията, която е секретна, надхвърля съществуващите регионални планове за отбрана и има за цел да подготви Алианса за всяка едновременна атака в регионите на Балтийско и Черно море, вероятно включваща ядрени оръжия, хакване на компютърни мрежи или от космоса.
 
Официални лица и дипломати казват, че подобна атака не е неизбежна. Русия отрича всякакви военни намерения и казва, че НАТО рискува да дестабилизира Европа с подобни приготовления.
 
Но американски служители, дипломати от НАТО и бивши служители казват, че "Концепцията за сдържане и отбрана в евроатлантическото пространство" - и нейният стратегически план за изпълнение - е необходима, тъй като Русия разработва модерни оръжейни системи и разполага войски и оборудване все по-близо до съюзническите граници.
 
"При един такъв голям конфликт, ще се изискват действия в цялата зона на операциите", каза висш служител на правителството на САЩ. "Различни неща могат да се случат едновременно и това наистина изисква цялостно планиране", добави той.
 
През май Русия разположи около 100 000 войници на границата си с Украйна, което е най-голямото количество сили от анексирането на Крим през 2014 г., според западни представители. През септември Русия използва нови бойни роботи по време на големи военни учения с Беларус, които предизвикаха безпокойство сред балтийските съюзници на НАТО.
 
С модернизирането или заместването на съветските военни космически системи с цел потенциално нападение на сателити в орбита, разработването на технологии, базирани на изкуствен интелект, за да се нарушат съюзническите командни системи, Москва също разработва "супер оръжия".
 
Част от тях са демонстрирани след 2018 г. и включват ядрени хиперзвукови крилати ракети, които могат да избегнат системите за ранно предупреждение.
 
Пенсионираният американски генерал Бен Ходжис, бивш главнокомандващ на американските въоръжени сили в Европа от 2014 до 2017 г., каза пред Ройтерс, че се надява стратегическият план да доведе до по-голяма съгласуваност в колективната отбрана на НАТО, което означава повече ресурси за Черноморския регион.
 
"За мен това е по-вероятната точка на възпламеняване от балтийските държави", каза Ходжис, отчитайки съюзници като Великобритания и Франция със силно присъствие в Черно море и Турция, фокусирана повече върху конфликта в Сирия.
 
Джейми Ший, бивш висш служител на НАТО, сега анализатор в мозъчния тръст "Приятели на Европа" в Брюксел, каза, че планът може също да помогне за засилване на фокуса върху Русия в момент, когато САЩ, Великобритания и Франция разработват Индо-Тихоокеански стратегии.
 
Съюзниците се стремят да засилят присъствието си в Индо-Тихоокеанския регион и да противодействат на нарастващата военна мощ на Китай, като разполагат още кораби, за да поддържат отворени и сигурни морски те пътища.
 
"Досега се приемаше, че Русия създава неудобства, но не е непосредствена заплаха. Но вече руснаците правят някои тревожни неща, те правят учения с бойни роботи и хиперзвукови крилати ракети, които наистина могат да бъдат много разрушителни", каза Ший.

Още от "Светът"

Тръмп не може да внесе пълната гаранция за плащането на 454 милиона долара глоби по делото за измама, казаха негови адво

При липсата на пълна гаранция за глобата, жалбата, подадена от Доналд Тръмп през февруари пред друг съд, няма да има отлагателно действие

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени