Мистерията падна - Алексей Навални е преместен в друг руски затвор

"Не е известно къде е бил отведен", заяви говорителката на Навални Кира Ярмиш и добави, че на адвокатите е било казано, че той е напуснал Владимирска област на 11 декември

Алексей Навални
Алексей Навални Източник: Alamy Live News

Хвърленият в затвора лидер на руската опозиция Алексей Навални е преместен в затвор в друга част на страната и пристигането му там ще бъде оповестено в съответствие със закона, съобщиха от руската затворническа служба, предаде Ройтерс. Съюзници на Навални, които се подготвяха за очакваното му преместване в колония със специален режим, твърдят, че той не е бил виждан от адвокатите си от 6 декември, и с тревога задават въпроса къде се намира той.

 

Процесът на преместване на затворници с железопътен транспорт в най-голямата по територия страна в света може да отнеме седмици, а адвокатите и близките не могат да  получат информация за тяхното местоположение и благосъстояние, докато те не стигнат на местоназначението им.

 

Sota.vision - рускоезичен онлайн новинарски сайт, който прави много съдебни репортажи - заяви, че бележка за Навални от затворническата служба във  Владимирска област, където Навални е бил в наказателна колония на 235 километра източно от столицата Москва, е била прочетена на съдебно заседание в петък.

 

Сайтът Sota.vision, чийто основател и главен редактор е обявен от властите за "чуждестранен агент", цитира бележката, в която се казва: "Алексей Навални напусна Федералната затворническа институция ИК-6 във Владимирска област към поправителен дом, намиращ се извън Владимирска област, в съответствие с изискванията на Московския градски съд от 4 август 2023 г."

 

Пристигането му в друг затвор, който не е посочен в бележката, ще бъде разкрито в рамките на текущото законодателство. Навални - бивш адвокат, който стана известен с осмиване на елита на президента Владимир Путин и с твърденията си за наличие на огромна корупция - беше осъден през август на още 19 години затвор към вече излежаваните 11 години и половина затвор.

 

"Не е известно къде е бил отведен", заяви говорителката на Навални Кира Ярмиш и добави, че на адвокатите е било казано, че той е напуснал Владимирска област на 11 декември. На въпрос в петък дали Кремъл разполага с някаква информация за това какво се случва с Навални, говорителят Дмитрий Песков заяви: "Повтарям още веднъж: нямаме възможност или право или желание да проследяваме съдбата на тези затворници, които излежават присъди по решение на съда".

Още от "Светът"

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени