Митът за Путин като "брилянтен геополитически стратег" и "всепобеждаващ военачалник" е окончателно разрушен

Руската пропаганда се чуди как да ограничи щетите

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: EPA

Бунтът на Евгений Пригожин окончателно разруши изграждания в продължение на десетилетия образ на Владимир Путин като брилянтен геополитически стратег и всепобеждаващ военачалник.  Newsweek  пише за това въз основа на интервюта с няколко анализатори. Преди пълномащабното си нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г. Путин имаше световна репутация на стратегически гений, който винаги знае как да изиграе добре картите си.

 

Не само държавната пропаганда помогна за изграждането на този образ, но и поредица от военни авантюри, които се оказаха успешни за Путин. Изданието дава списък с примери - петдневната война в Грузия през 2008 г., която "провъзгласи възраждането на Русия като военна сила", анексирането на Крим без изстрел, което предизвика само хладна реакция на Запад, войната в Донбас и намесата в гражданската война в Сирия.

 

"Провалът на западните планове в Сирия и подкрепата на Башар Асад го направиха да изглежда като вид геополитически стратег", каза Хатуна Мшвидобадзе, професор по киберсигурност в университета "Джордж Вашингтон". След осем години конфликт в Донбас Путин вярваше, че пълномащабно нахлуване в Украйна ще доведе до превземането на Киев за броени дни. Но тази инвазия се оказа серия от военни катастрофи за Кремъл и удар върху имиджа на самия Путин.

 

Но най-голямата заплаха за властта на руския диктатор беше бунтът на наемниците от ЧВК Вагнер, водени от Евгений Пригожин. И всичко в този бунт беше лошо - от факта, че наемниците успяха да превземат Ростов на Дон без бой и да изминат почти целия път до Москва, завършвайки с липсата на каквото и да е наказание за бунтовниците в крайна сметка и общото убеждение, че Путин е избягал от Москва в разгара на кризата. "Путин излезе от кризата отслабен. Нямаше признаци на обществена подкрепа за президента по време на бунта".

 

Още по-лошо, бунтът на Вагнер доведе до тежки военни загуби за Русия. Освен самолетите и хеликоптерите, свалени от бунтовниците, Русия загуби и самата група Вагнер, която доскоро беше важна част от руската военна машина. Сега обаче държавната пропаганда е принудена да хули наемниците, които съвсем наскоро беше възхвалявала.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени