Митрофанова: Обмисляме вариант да преместим съветските паметници от България в Русия

Руският посланик заяви това в интервю за телевизия RTVI

Елеонора Митрофанова
Елеонора Митрофанова Източник: Посолство на РФ в София

Русия може да обмисли варианта да премести съветски паметници от България на своя територия. Това заяви в интервю за телевизия RTVI руският посланик в София Елеонора Митрофанова, цитирана от ТАСС, предаде БТА.

 

"Мисля, че е възможно да се постави въпросът по този начин, разбира се", каза Митрофанова в отговор на въпрос дали руското външно министерство допуска, че ако ситуацията се влоши, ще трябва да прибере паметниците от България. "Що се отнася до паметника на Съветската армия, той е нарязан на парчета и са необходими много пари и много работа, за да се сглоби отново", добави тя.

 

Демонтаж на МОЧА (Паметника на съветската армия)
Демонтаж на МОЧА (Паметника на съветската армия) Източник: Zonanews

Паметникът на Съветската армия е на разпореждане на областния управител на област София в качеството му на държавен орган, който, съгласно Закона за държавната собственост, управлява имота - частна държавна собственост, се посочва в постановление на Министерския съвет от 8 декември 2023 г.

 

Митрофанова заяви, че сегашната ситуация с паметниците в България води началото си именно от Паметника на Съветската армия, който по думите ѝ се опитват да премахнат от центъра на София от 1992 г. насам.

 

"В крайна сметка те успяха "да решат" този въпрос. След това в Пловдив двама депутати от проевропейска партия се обявиха за премахването на паметника "Альоша". Това не беше подкрепено нито в Общинския съвет, нито от кметството, да не говорим за хората, които бяха готови да отидат да защитават този паметник", посочи руският посланик в София.

 

Надпис на паметника на руския окупатор Альоша в Пловдив
Надпис на паметника на руския окупатор Альоша в Пловдив Източник: Facebook

Митрофанова добави, че положението с премахването на паметника "Альоша" "е висящо". В началото на годината общински съветници от групата на ББ-ДБ внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив "Альоша" да бъде преместен в срок до края на 2024 година.

 

В доводите на предложението се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944-1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на монумента е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

 

В средата на декември започна демонтаж на Паметника на Съветската армия в София, издигнат през 1954 г. в чест на 10-ата годишнина от навлизането на съветските войски в България по време на Втората световна война през 1944 г. Съдбата на монумента бе обект на разгорещени дебати още от началото на посткомунизма през 1990. В крайна сметка българските власти взеха решението той да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство.

 

Паметникът на Съветската армия няма място в центъра на София, е масовоот мнение на българите въпреки опитите да се насади опорката, че мнозинството от българите са за запазването му. Фактите сочат, че това е пропаганден паметник, той няма културна ценност. Това не е военен паметник. Той е част от овладяването на българската държава с премахването на демокрацията в нея от съответните окупационни съветски войски и след това от тоталитарната държава. "Крайно време е да се разделим с това минало. То трябва да отиде в музеите, не казваме, че трябва да изчезне. Трябва да се изучава като част от нашата история", заяви декември м.г. премиерът Денков.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени