Много мързеливи руски командири виновни за тежки загуби на Москва - руснаците се събраха на полигон, а въоръжените сили на Украйна ги удариха с HIMARS (+18 ВИДЕО)

За пети път за шест месеца въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руснаци с помощта на БЛА и след това нанасят удари с от РСЗО HIMARS

Ликвидирани руски терористи
Ликвидирани руски терористи Източник: Zonanews/Telegram

През последните шест месеца украинските реактивни системи за залпов огън HIMARS са нанесли най-малко пет удара по руснаци, събрани на полигони за учения или инспекции, като са поразили много руски войници. Според анализатора на  Forbes  Дейвид Акс, последният удар е нанесен тази седмица на открит полигон в Донецка област, на 15 мили от фронтовата линия.

 

Той отбелязва, че видеото, заснето след атаката, показва най-малко дузина мъртви руски военнослужещи и катастрофирали превозни средства, което предполага, че украинските ракети - най-вероятно GPS насочвани M30/31 - са паднали, докато руснаците са тренирали.

 

 

В същото време, подчертава анализаторът, това не е първият случай в тази област.  "В Донецка област има площ от около 100 квадратни мили, където са концентрирани голям брой руски войски и много мързеливи руски командири. От февруари насам украинските ракети HIMARS са ударили руски полигони в района най-малко три пъти, убивайки около 100 души", пише той.

 

Още два украински ракетни удара през същия период - в южната и североизточната част на Украйна - добавиха поне още 150 души към броя на загиналите, припомня УНИАН.

 

Както обяснява анализаторът, въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руски военни с помощта на дронове. А цялата окупирана територия на Украйна е в обсега на ракетите M30/31 за HIMARS или ракетите M39 за украинските пускови установки M270.

 

Както пише Стейси Петиджон от Центъра за нова американска сигурност във Вашингтон, постоянното присъствие на бойното поле "затруднява концентрирането на силите", а управляемите ракети правят такава концентрация потенциално смъртоносна за войските.

Още от "Светът"

Много мързеливи руски командири виновни за тежки загуби на Москва - руснаците се събраха на полигон, а въоръжените сили

За пети път за шест месеца въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руснаци с помощта на БЛА и след това нанасят удари с от РСЗО HIMARS

Прочетете повече прочетете повече

Украинската ПВО отблъсна руско терористично нападение срещу Киев, 54 украински дрона удариха Русия

Отломки от унищожен украински дрон предизвикаха пожар в склад за боеприпаси в град Торопец в руската Тверска област, което наложи частична евакуация на жителите на околността

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени