Молдова има нов и.д. главен прокурор, след като предишният бе задържан

На Стояногло са повдигнати обвинения, че е помагал на престъпни групировки

Мая Санду
Мая Санду Източник: Twitter

Прозападният президент на Молдова Мая Санду назначи вчера изпълняващ длъжността (и.д.) главен прокурор, след като предишният титуляр на поста бе отстранен и задържан, предаде Ройтерс. Санду, която дойде на власт миналата година с обещанието да изкорени корупцията, каза, че отстраняването на Александър Стояногло е било необходимо.

 

Стояногло бе задържан и му бяха повдигнати обвинения, че е помагал на престъпни групировки. Самият той казва, че това са скалъпени обвинения, чиято цел е да бъде отстранен от поста си. Той бе назначен през 2019 г. от предшественика на Санду, проруския президент Игор Додон.

 

Държавният глава подкрепи номинацията на Висшия прокурорски съвет и подписа указ за назначаването за и.д. главен прокурор Думитру Робу, който е работил като заместник-шеф на прокуратурата в Кишинев. Четиридесет и една годишният Робу има почти 15 години стаж, в това число като антикорупционен прокурор. Той обеща пред Висшия прокурорски съвет да продължи разследването по нашумели казуси и за подобряване на имиджа на поста главен прокурор.

 

Страната с 3,5 милиона души население е преследвана от нестабилност и корупционни скандали през последните години, в това число казуса с изчезването на 1 милиард долара от банковата ѝ система.

 

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени