Мощен украински удар с ракети ATACMS разтърси Крим

ATACMS са американски тактически ракети, изстрелвани от HIMARS и способни да поразяват цели на разстояние до 300 км

ATACMS
ATACMS Източник: Колаж/Главред

Въоръжените сили на Украйна атакуваха Крим с ракети ATACMS в нощта на 4 май, се казва в изявление на руското министерство на отбраната. Според агенцията силите за противовъздушна отбрана са успели да свалят четири ракети от този тип над територията на полуострова. Къде точно са свалени ракетите, министерството не уточнява. Нищо не се казва за жертвите в резултат на нападението.

 

 

На 24 април стана известно, че САЩ тайно са доставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег. Както писа Bloomberg, позовавайки се на източник в Белия дом, ракетите бяха включени в пакет от военна помощ за Украйна на стойност 300 милиона долара, който президентът на САЩ Джо Байдън одобри на 12 март. В същото време точният брой на ATACMS, прехвърлени в Киев, не беше назован.

 

Няколко дни по-късно The New York Times, позовавайки се на високопоставени служители на Пентагона, съобщи, че САЩ са позволили на въоръжените сили на Украйна да поразяват цели в Крим с ракети ATACMS с голям обсег. На украинската страна е било разрешено използването им за удар в тила на руската армия в други окупирани региони на Украйна.

 

На 30 април Министерството на отбраната на Руската федерация обяви, че руската противовъздушна отбрана е свалила шест ракети ATACMS над територията на Крим. След това стана известно, че въоръжените сили на Украйна успешно са ударили едновременно три бази за противовъздушна отбрана на полуострова. Беше атакувано и важното летище "Джанкой". Заради обстрела се наложи руските служби за спешна помощ да затворят движението по Кримския мост.

 

 

След обстрела назначеният от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов предупреди жителите за неексплодирали боеприпаси от ATACMS, разпръснати из района, като приложи снимка.

 

Telegram каналът Рибар, близък до руското министерство на отбраната, съобщи, че в нощта на 30 април въоръжените сили на Украйна са изстреляли 12 ATACMS към полуострова: осем на летището в Джанкьой, четири на летището в Гвардейское. Авторът на публикацията обърна внимание и на увеличаването на интензивността през последната седмица и половина ракетни удари по Крим.

 

ATACMS са американски тактически ракети, изстрелвани от HIMARS и способни да поразяват цели на разстояние до 300 км. Те са част от нов пакет с военна помощ за Украйна в размер на $61 млрд., който президентът на САЩ Джо Байдън одобри на 24 април.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени