Мощна американска подводница наближи бреговете на Куба в отговор на посещението на руски военни кораби там

"Helena" принадлежи към клас подводници "Los Angeles". Такива подводници формират гръбнака на подводните сили на ВМС на САЩ

Американска ядрена подводница Helena
Американска ядрена подводница Helena Източник: Pinterest

Съединените щати изпратиха модерната бързоходна подводница USS Helena в залива Гуантанамо, съобщи Южното командване на САЩ в социалната мрежа X. Това стана на фона на посещение в Куба на кораби от руския военноморски флот.

 

"Високоскоростната USS Helena е в залива Гуантанамо като част от рутинно посещение, тъй като този регион е част от зоната на отговорност на Южното командване на САЩ. (…) Местоположението на плавателния съд и маршрутът му бяха планирани предварително", се казва в съобщението.

 

 

Асошиейтед прес пише, че подводница на ВМС на САЩ е пристигнала в залива Гуантанамо, за да "демонстрира сила" (power projection) във връзка с посещението на руски военни кораби в региона. Други кораби на ВМС на САЩ наблюдават маневрите на руски плавателни съдове, които според служители на Пентагона не представляват заплаха за САЩ, отбелязва агенцията.

 

На 12 юни руското министерство на отбраната съобщи, че кораби на ВМС са завършили учения с използване на високоточно оръжие и са пристигнали в пристанището на Хавана. Военноморската група включва фрегатата "Адм. Горшков", атомния подводен ракетен крайцер "Казан", средния морски танкер "Акад. Пашин" и спасителния влекач "Николай Чикер". Според кубинското военно ведомство руските кораби ще останат в пристанището на Хавана до 17 юни.

 

Според Джон Кърби, координатор за стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, САЩ нямат информация за наличието на ядрено оръжие на руски кораби. Подводницата обаче, според американското разузнаване, има ядрен задвижващ реактор, каза Кърби.

 

"Helena" принадлежи към клас подводници "Los Angeles". Такива подводници формират гръбнака на подводните сили на ВМС на САЩ. Подводницата е пусната на вода през 1986 г. и е дълга 110 метра. Общо американският флот разполага с 62 подводници от този клас, 41 от тях са на въоръжение.

Още от "Светът"

САЩ отпуснаха на Украйна $20 млрд. от замразените руски активи; Зеленски благодари на Г-7 за новата помощ за общо $50 мл

Сега Украйна може да получи помощта, от която се нуждае, без да обременяваме данъкоплатците, заяви в изявление американският президент Джо Байдън.

Прочетете повече прочетете повече

Лукашенко контра на Путин: Привличането на военнослужещи от трети страни ще доведе ескалация на конфликта в Украйна

Коментарът на Лукашенко бе по повод изявлението на САЩ, които за първи път обявиха, че са се запознали с доказателства за присъствието на 3000 севернокорейски военнослужещи в Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени